Alertă de reumatism în sezonul rece, cum tratăm? (P)

Tipuri de reumatism. Un sfert din populația lumii este afectate de reumatisme. Ne doare mâna, spatele sau șoldul pentru că se schimbă vremea și îi spunem reumatism. Afecțiunile reumatismale sunt de nenumărate tipuri și pot avea nenumărate cauze. Sunt afectate ligamentele, tendoanele și mușchii. Există o întreagă specializare medicală pentru acest tip de afecțiuni, numită reumatologie. Deși intră sub denumirea generică de reumatism, sunt peste 200 de afecțiuni reumatice. Cele mai comune sunt: osteoartrita, artrita reumatoidă, lupus, spondiloartrită, gută, sclerodermie, artrită infecțioasă, polimialgie reumatică.

De ce ne doare?

Durerile de reumatice pot fi și efecte secundare ale altor afecțiuni sau pot fi date și de traumatisme. Despre originea reumatismului, doctorii nu au identificat o cauză clară. Unele sunt manifestări ale sistemului imunitar, altele sunt de proveniență genetică. Alteori pot avea origini în mediul înconjurător sau pot fi de origine infecțioasă. Osteoartrita însă nu are legătură cu sistemul imunitar, este o deteriorare a cartilajului. Fără o cauză clară a afecțiunilor reumatismale, ce rămâne de făcut este tratamentul simptomelor care provoacă mari senzații de disconfort: inflamații, dureri, rigiditate a mișcărilor care în mod clar ne influențează calitatea vieții.

Cum ne tratăm? Studii îndelungate au arătat că nu există un singur medicament sau tratament care să îmunătățească starea pacienților care suferă de afecțiuni reumatice. Există însă nenumărate terapii și agenți care încearcă să amelioreze manifestările care sunt mai pregnante în sezonul rece. Terapiile urmăresc în primul rând calmarea durerilor și reducerea inflamației țesuturilor. La rândul său, managementul durerii se poate face prin calmante (ibuprofen, diclofenac) sau prin substanțe care au și proprietăți antiinflamatoare. În general, medicamentația agresivă pentru a stopa durerea produce ori dependență ori are efecte secundare. De aceea, sunt recomandate terapii alternative ajutătoare în managementul durerii.

Tratament românesc Terapiile balneare au dat rezultate în tratamentul afecțiunilor reumatice. De descoperiri în acest domeniu este legat chiar numele unui doctor român: Dr. Ionescu-Călinești. Doctorul român de renume internațional a descoperit un extract de nămol sapropelic cu excelente proprietăți în tratamentul afecțiunilor reumatice, extractul Pellamar. Chiar soția sa suferea de sclerodermie, iar doctorului îi placea să spună că a făcut această descoperire extraordinară din dragoste pentru soția sa, căutând un tratament pentru această afecțiune. Extractul de nămol sapropelic brevetat de doctorul român are nenumărate indicații în afecțiunile reumatismale: reumatism cronic degenerativ (artroze ale coloanei vertebrale, sold, genunchi, maini, picioare), reumatism cronic stabilizat biologic (spondilita anchilozantă, poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică), reumatism abarticular (tendinită, tenosinovită, bursite) dar și afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor.

Secretul științific românesc Extractul Pellamar sau extractul de nămol sapropelic a fost studiat de două institute românești de renume internațional: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică într-un studiu desfășurat pe parcursul a 3 ani și coordonat de Pell Amar Cosmetics. Studiul a demonstrat efectele descoperite și de doctorul Ionescu-Călinești ale extractului de nămol terapeutic. Extractul de nămol sapropelic se află în componența tuturor produselor Pell Amar Cosmetics, existând chiar o linie dedicată afecțiunilor reumatice, gama Therapy. Această gamă exploatează beneficiile extractului în lupta impotriva durerii, având în același timp efecte regenerante și antiinflamatoare, reușind să calmeze durerile, dar și să trateze inflamațiile și manifestările secundare ale artritelor și reumatismelor. Produsele Pell Amar Therapy pot fi găsite în farmacii sau magazinele cu profil naturist.