Retrocedarile de case si terenuri se apropie de final

Oficialii Prefecturii Iasi se lauda ca, pana la sfarsitul anului 2008, vor rezolva problema revendicarilor depuse in baza celor trei legi privitoare la reconstituirea dreptului la proprietate.

Oficiul de Cadastru, institutia abilitata sa aprobe deciziile de validare emise de Comisia Judeteana de Fond Funciar, a eliberat pana acum titluri de proprietate pe o suprafata de 295.000 de hectare, ceva mai mult de jumatate din suprafata totala a judetului, de 574.600 de de hectare.

Prefectura promite 5.000 de hotarari Aproape toate titlurile, insa, au fost emise in baza vechilor legi ale proprietatii, 18/1991 si 169/1997. In schimb, aplicarea legii 247/2005 plaseaza judetul Iasi pe unul dintre ultimele locuri in tara in privinta solutionarii dosarelor. Din cele aproape 40.000 de cereri formulate, au fost validate 300 si au fost emise doar 150 de titluri de proprietate.

„Anul acesta estimam ca vom da in jur de 5.000 de hotarari in Comisia Judeteana de Fond Funciar, cu care speram sa ajungem spre finalul chestiunii referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate“, a declarat subprefectul Vasile Etcu.

Numai pentru cererile avizate pana in 2007 ar trebui emise titluri de proprietate pe o suprafata de inca 50.000 de hectare de padure sau teren arabil. Pentru incetineala solutionarii dosarelor, insa, oficialii de la Cadastru dau vina pe comisiile locale de fond funciar, care intocmesc prost dosarele ce trebuie apoi refacute.

Familia Sturdza, in top si pe 2008 Spre sfarsitul anului 2007, printii Dimitrie si Gheorghe Sturdza au primit 5.400 de hectare de padure pe raza comunelor Horlesti, Madarjac, Dumesti si Popesti. Aceasta este cea mai mare suprafata retrocedata vreodata in Iasi. Peste cateva saptamani, doua ramuri de mostenitori ai aceleiasi familii boieresti ar putea intra in posesia altor 3.000 de hectare.

Familiilor Stefanescu Sturdza si Popovici Sturdza le-au fost validate deja cererile pentru 2.000 si respectiv 1.030 de hectare de padure pe raza comunelor Cristesti si Motca. Titlurile de proprietate ar urma sa fie eliberate imediat ce Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Suceava va aviza masuratorile pentru delimitarea proprietatii.