Indignata de documentarul despre pretinsa cripta a lui Iisus, lumea crestina cere canalului Discovery sa renunte la prezentarea peliculei.
Scandalul asa-zisului „mormant al lui Iisus” continua sa faca valuri in presa internationala, majoritatea ziarelor comentand pe marginea lipsei de argumente stiintifice a prezentarii facute de regizorii James Cameron si Simcha Jacobovici. Unii merg chiar pana la a cere canalului Discovery sa anuleze difuzarea documentarului „Mormantul pierdut al lui Iisus”, programat sa aiba premiera duminica in Statele Unite.
In acest documentar, regizorii afirma ca au descoperit intr-un mormant din suburbia Talpiot a Ierusalimului mai multe osuare continand ramasitele pamantesti ale lui Iisus Hristos, ale Mariei Magdalena, care era sotia lui, precum si ale copilului pe care l-au avut impreuna. Liderii mai multor asociatii crestine din SUA au condamnat „documentarul” si au cerut conducerii Discovery sa prezinte scuze credinciosilor din intreaga lume.
„Cum se face ca nu vedem niciodata asemenea atacuri indreptate impotriva altor religii?”, s-au intrebat liderii religiosi, citati de WorldNetDaily. „Daca un asemenea „documentar” l-ar fi avut ca subiect pe profetul Mohamed, e lesne de imaginat ce s-ar fi intamplat”, propune un editorial din „New York Post”.
Vaticanul: fantasmagorii
Acelasi aspect este subliniat si intr-un amplu material semnat de L. Brent Bozell, presedinte al Media Research Center. „Nu exista controverse pe tema fundamentelor istorice ale islamismului, iudaismului sau ale altor religii. In schimb, crestinismul este in mod repetat tinta unor „dezvaluiri senzationale”, pline de afirmatii cum ca Iisus ar fi fost fiul unui soldat roman ori ar fi putut supravietui crucificarii. Acum l-au facut tata de familie”, se afirma in articolul publicat in „The National Ledger”. „A jigni crestinatatea in Postul Pastelui este un act lipsit de scrupule”, conchide Bozell.
Numeroase articole comenteaza faptul ca, venind dupa „Codul lui Da Vinci”, documentarul realizat de cei doi regizori este mult mai prost, mai ales ca nu se pretinde fictiune, ci stiinta. „Sa scuipe pe religie nu i-a fost de ajuns lui Cameron, care isi bate joc plin de zel si de standardele stiintifice”, comenteaza „Dallas Morning News”.
Presa italiana condamna la unison asa-zisele dezvaluiri, in timp ce Radio Vatican a dat publicitatii o luare de pozitie a lui Fabrizio Bisconti, secretar al Comisiei pontificale pentru arheologie sacra, care califica drept fantasmagorii afirmatiile din documentar.
Evanghelii
In mormantul lui Iosif din Arimateea
Evangheliile arata clar ca, dupa rastignirea si moartea Mantuitorului, Maria si-a invins durerea si a luat initiativa ingroparii Lui. Stiind ca Iosif din Arimateea sapase nu departe un mormant nou in stanca, in aproprierea locului rastignirii Sale - Muntele Golgota, ea l-a convins sa ii cedeze acel mormant.
„Venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus.(...) Si Iosif, cumparand giulgiu si coborandu-L de pe cruce, L-a infasurat in giulgiu si L-a pus intr-un mormant care era sapat in stanca, si a pravalit o piatra la usa mormantului.” (Marcu 15,43-47) „Iosif a luat trupul si L-a infasurat in panza de in curata, apoi L-a pus intr-un mormant nou de-al lui, mormant pe care-l sapase in stanca, si, dupa ce a rostogolit o piatra mare la usa mormantului, a plecat.” (Matei 27, 59-60)
Biserica „Sfantului Mormant”
Imparateasa Elena a Bizantului a zidit prima biserica in anul 336
Mormantul lui Iisus Hristos se afla in vechea cetate a Ierusalimului, in Biserica „Sfantul Mormant”. Toate dovezile biblice, arheologice, cat si marturiile pelerinilor crestini din primele secole mentioneaza ca Iisus Hristos a fost inmormantat in apropiere de locul rastignirii Sale - Muntele Golgota -, care astazi se afla in incinta Bisericii „Sfantul Mormant”, administrata de Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului.
Prima biserica a Sfantului Mormant a fost construita la inceputul secolului al IV-lea (336 d.H.) de imparatul bizantin Constantin cel Mare si mama sa, imparateasa (Sfanta) Elena. Distrusa de persi in anul 614, biserica a fost reconstruita, apoi distrusa din nou de califul Hakim in anul 1009. In 1149, dupa cucerirea Ierusalimului, cruciatii au ridicat o biserica, mormantul lui Hristos si locul crucificarii aflandu-se sub acelasi acoperis. Aspectul actual al bisericii dateaza din 1810.
Pr. lect. dr. Constantin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti, sustine ca sunt trei volume imense scrise despre Sfantul Mormant de catre arheologii de la Ierusalim care, in anii ‘50, au facut sapaturi arheologice tocmai ca sa certifice autenticitatea acestui loc.
Liturghie in anul 30
Autenticitatea locului se intemeiaza si pe marturiile comunitatii, a Bisericii mame, alcatuita din evreii convertiti la crestinism din Ierusalim. Ei s-au adunat imediat dupa anul 30 in acest loc, ca sa savarseasca Sfanta Liturghie pe locul unde fusese depus trupul Mantuitorului. (...)
La Sinodul I ecumenic (325) la Niceea, episcopul Macarie al Ierusalimului i-a cerut in mod oficial si solemn imparatului Constantin sa ia masuri pentru a fi readuse la lumina locurile sfinte. La insistentele Elenei, mama Sfantului, Constantin a adus cei mai buni arhitecti ai vremii, care au decopertat zona si a fost descoperit locul mormantului”. (Florian Bichir)
Reactii
„E pacat, pentru ca se ataca o credinta”
„Pentru mine e doar o manipulare”
Andrei Nicolae, student Bucuresti: „Nu cred ca e posibil sa gaseasca mormantul lui Hristos. Dar pana nu o sa iasa pe piata cu un reportaj ca lumea, in care sa aduca dovezi clare, n-o sa fie decat povesti. Nu mi se pare asa plauzibila ca dovada ca scrie pe mormant numele Iisus. Nu pot sa zic ca sunt un credincios, nu cred in treburile astea. Dar pot sa vad asta mai mult ca un atac la Biserica, din perspectiva celor care cred cu adevarat in Dumnezeu, in Hristos. Cred ca pentru ei e un atac. Iar pentru mine e doar o manipulare”.
„Traim vremurile lui Antihrist”
Preotul Puiu Branzei, din Timisoara, crede ca prezentarea falsului mormant al lui Hristos ne indreptateste sa credem ca am ajuns sa traim „vremurile lui Antihrist”. „Antihristii sunt cei care mediatizeaza acest film. Ei cauta mormantul, vor sa demonstreze lumii ca ce au ucis acum 2.000 de ani era un om oarecare. Daca Hristos nu a fost Dumnezeu adevarat si a fost numai om, e si atunci pacat, pentru ca se ataca o credinta care, si ca morala, a fost un model. Daca Hristos este Dumnezeu adevarat, e un pacat de doua ori mai mare”.
„Inventia unor minti apocaliptice”
Elena Paduret, pensionara din Iasi, spune ca „sunt convinsa ca la mijloc sunt interese financiare si nu grija unora de a clarifica istoria vietii lui Iisus. Daca accepti teoria lansata de americani, pur si simplu demolezi intregul sistem in care am fost invatati sa credem. Este ca si cum, intr-o clipa, ar trebui sa renuntam la toate valorile in care am fost invatati sa credem. Ca sa vii dupa mii de ani sa spui ca cei doi au avut si un copil cred ca este doar inventia unor minti apocaliptice”. (Andrei Udisteanu, Georgeta Petrovici, Ramona Ursu)
Mistere
Relicvele biblice ale lui Hristos, greu de autentificat
Relicve ale trecerii pe Pamant a lui Iisus Hristos sunt multe, insa autenticitatea lor este greu de stabilit. Giulgiul din Torino este o bucata de panza ce poarta pe ea imaginea unui om care pare sa fi suferit traumele fizice asociate cu crucificarea. Se crede ca aceasta este panza cu care a fost invelit trupul Mantuitorului dupa crucificare, cea gasita in mormantul gol dupa Invierea Domnului. Panza a facut obiectul a numeroase teste stiintifice, insa rezultatele au fost contradictorii.
Sfanta Lance. Numita si Spada Destinului sau Spada lui Longinus, este lancea cu care a fost strapuns Iisus pe cruce. O bucata din aceasta lance se afla la Vatican, din 1492, cand sultanul Bazajet i-a trimis-o Papei. O alta lance, descoperita in timpul cruciadelor, in 1098, se afla la Etschmiadzin, in Armenia. Alte exemplare se afla la Viena si la Cracovia.
Sfantul Graal. In mitologia crestina, este descris drept un potir ce ar fi fost folosit de Iisus la Cina Cea de Taina sau pentru a strange sangele sau in timpul crucificarii. Exista numeroase obiecte considerate a fi Sfantul Potir, cum ar fi Santo Caliz de la Valencia, Cupa din Antiohia sau Sacro Cantino de la Genova.
Stergarul Veronicai este valul folosit de Veronica pentru a sterge sudoarea de pe fata lui Iisus in timpul Drumului Calvarului de pe Via Dolorosa, din Ierusalim. Potrivit legendei, chipul Mantuitorului a ramas imprimat pe panza. Exista mai multe exemplare ale stergarului, dintre care doua in Spania, unul in Italia si altul in Franta.
Cititi si BICHIR: Mormantul lui Hristos si Baba din Costesti