Rețete de post. Meniu complet pentru o zi, plus desert

Rețete de post. Un meniu complet pentru o zi. Sursa foto: 109499518 © Vlad Salikhov | Dreamstime.com

Postul Crăciunului a început iar mulți credincioși își doresc să îl poată țină pe tot. Chiar dacă nu mâncăm lactate, carne sau ouă, putem crea un meniu diversificat. Există numeroase rețete de post pentru mic dejun, prânz sau cină, dar și pentru deserturi delicioase.

Rețete de post sunt multe și ușor de preparat. Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, timp numai bun pentru a experimenta preparate noi dar și pentru a-ți testa imaginația. Lista cu astfel de mâncăruri este lungă, dar trebuie să ai grijă și la regulile Bisericești. Uleiul și vinul se consumă doar în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică.

Mai jos vei găsi un meniu complet pentru o zi de post cu dezlegare la ulei, plus un desert ușor de făcut și colorat.

Rețete de post pentru mic dejun

Rețete de post. Icre de fasole, pentru micul dejun. Sursa foto: 34397582 © Zkruger | Dreamstime.com

Micul dejun este una dintre mesele principale ale zilei, care ne oferă energia necesară pentru activitățile programate. În această perioadă, creștinii gătesc rețete de post, fără lactate sau ouă, alimente care se regăsesc de obicei în prima masă a zilei.

Pentru un mic dejun copios dar de post poți opta pentru icrele din fasole, servite alături de roșii și pâine prăjită. Ingredientele necesare pentru această rețetă sunt:

  • 400 g boabe de fasole albă;
  • două cepe;
  • 100 ml ulei;
  • sare.

Fasolea se alege, se spală în două sau trei ape și apoi se pune la fiert într-o cratiță cu apă. După ce a dat în câteva clocote, se ia oala de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă cel o puțin o oră, pentru ca fasolea să se umfle. Când a trecut mai bine de o oră, se clătește fasolea cu apă rece și se pune din nou la fiert, în apă curată. Se adaugă și sarea.

Rețetele de post sunt ușor de făcut, la fel ca și în cazul icrelor de fasole. După ce fasolele au fiert bine și încep să se zdrobească, se ia cratița de pe foc. Se lasă la răcorit, apoi apoi se pun cu ceapa și uleiul în robot și se zdrobesc până se obține o pastă. Se mai completează cu sare, după gust.

Prânz. Șnițele din soia

Rețeta de șnițel din soia. Sursa foto: 162530571 © Balint Radu | Dreamstime.com

Rețete de post pentru prânz sunt multe, dar șnițelul din soia poate fi servit și în zilele în care Biserica nu permite consumul de ulei. Acest preparat poate fi făcut și la cuptor sau la friteuza pe aer cald.

Ingrediente necesare:

  • 250 soia pentru șnițele;
  • 1 cană de apă minerală;
  • 1 lingură plină de muștar;
  • făină albă;
  • 3 crenguțe de mărar verde;
  • sare;
  • piper;
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce.

Puneți într-o oală apă, sare și piper, iar când începe să clocotească puneți bucățile de soia. Lăsați-le să fiarbă pentru aproximativ 25 - 30 de minute, după care le scurgeți și le lăsați să se răcorească.

Într-un bol încăpător puneți apa minerală, peste care turnați făina în ploaie, în timp ce amestecați cu un tel. Puneți făină până când obțineți un aluat asemănător cu cel de clătite, apoi adăugați muștar, sare, boia dulce și mărarul tocat mărunt.

Rețetele de post nu necesită mult timp pentru a fi preparate. Pentru șnițelele de soia ai nevoie de maxim o oră. După ce este gata aluatul, trecem prin el bucățile de soia și le punem la prăjit în tigaie cu ulei, la cuptor sau în friteuza cu aer cald.

Șnițelele din soia pot fi servite cu piure și salată de sfeclă roșie.

Rețete de post. Salată de crudități pentru o cină ușoară

Rețeta de salată de crudități de post. Sursa foto: 101782425 © Michael Ahanov | Dreamstime.com

Ingrediente pentru o porție:

  • doi morcovi;
  • o țelină rădăcină;
  • un măr;
  • maioneză de post (opțional);
  • zeama de la o lămâie;
  • sare;
  • ulei.

Salata de crudități poate fi inclusă fără probleme pe lista cu rețete de post. În plus, ea este ușor de preparat. Legumele și fructele se curăță și se dau prin răzătoare, apoi se amestecă între ele. Puneți zeama de la lămâie, sarea și puțin ulei, apoi mestecați. La urmă adăugați maioneza de post, după preferințe. Preparatul este gata pentru servit.

Desert: Cornuri de post în două culori

Rețete de post. Cornuri în două culori. Sursa foto: bucataras.ro

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 ml apă;
  • 3 linguri zahăr;
  • 14 g drojdie uscată sau 50 g proaspătă;
  • 200 ml ulei;
  • 3 linguri cacao;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • făină cât cuprinde.

Pentru umplutură aveți nevoie de:

  • gem cu o consistență mai tare;
  • rahat;
  • nucă.

Pentru sirop este nevoie de:

  • 250 g zahăr;
  • 120 ml apă;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie.

Mod de preparare

Pe lista cu rețete de post ușor de făcut se află și acest desert. Mai întâi trebuie să pregătiți siropul. Apa, zahărul și esența de vanilie se pun într-un ibric și apoi pe foc. Se amestecă continuu până când zahărul se topește, apoi se dă deoparte și se lasă la răcit.

Următorul pas este pregătirea aluatului. Într-un castron încăpător se pune apa minerală, uleiul, zahărul, sarea, drojdia uscată și coaja rasă de lămâie. Se amestecă toate cu un tel apoi se adaugă făina treptat. Când se ajunge la o consistență mai groasă decât aluatul de clătite se pune în două boluri, însă nu egal. În unul se lasă mai mult aluat. În vasul cu mai puțin aluat se adaugă făină și se frământă până când devine nelipicios. În bolul cu mai multă compoziție se adaugă cacao, apoi făină până când aluatul este nelipicios.

Împărțiți fiecare aluat în patru bile. Luați o bilă din cel cu cacao și întindeți o foaie rotundă, subțire. Luați apoi o bilă de aluat alt și o întindeți într-un rotund puțin mai mic decât în cazul primei foi. Așezați foaia albă peste cea maro și întindeți puțin cât să se lipească. Apoi, cu ajutorul unui cuțit, tăiați foile sub formă de cruce. Fiecare sfert se taie apoi în triunghiuri în interiorul cărora se pune gemul sau rahatul și se rulează din interior spre vârf. Se repetă același proces cu celelalte două bile de aluat.

Le puneți la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute. Când sunt gata le scoateți și le lăsați să se răcorească puțin, apoi le treceți prin sirop cât sunt încă calde. Puteți presăra pe ele zahăr vanilat sau nucă de cocos, potrivit bucataras.ro.