Hipermarketurile au ajuns s?-i caute ele pe micii produc?tori: “Nu facem fa?? cererii”

Produsele tradi?ionale au început s? dea afar? de pe rafturi marfa multina?ionalelor din industria alimentar?.

Chiar dac? nu produc în cantit??i industriale, micii produc?tori ?i-au g?sit f?cut loc în magazine, acoperind, în general, ni?e de pia??. Sunt aprecia?i, îns?, pentru re?etele tradi?ionale ?i modul de fabricare a alimentelor (înscrise în Registrul de produse tra?ionale de la Ministerul Agriculturii), de cele mai multe ori manual. Fie c? este vorba de zacusc?, dulcea?? de trandafiri, pâine pe vatr?, brânzeturi sau cârna?i, produsele tradi?ionale au deja re?eaua lor de clien?i, mai ales c? în ultima vreme românii nu se mai inghesuie dup? produse foarte ieftine. Sunt destui cei care vor m?rfuri de calitate, chiar dac? dau un ban în plus. "Cel mai greu a fost s? ne promov?m pe pia??, mai ales în primul an. Dup? ce am devenit cunoscu?i, am ajuns s? ne caute supermarketurile ?i str?inii. Nici n-avem produc?ie s? satisfacem cererea", spune Nicoleta Aspazia Florea, un produc?tor de dulcea?? de trandafiri din Ucea de Sus (Bra?ov). Aceasta vinde circa 60% din produc?ie c?tre re?eaua Auchan, iar restul la târgurile de produse tradi?ionale. A mai avut înc? o solicitare de la un alt mare lan? pe care l-a refuzat îns?. Acum are o planta?ie de trandafiri de circa 2.000 de metri p?tra?i, pe care vrea s? o m?reasc?, poate chiar s? o dubleze în 2013. Între timp, sper? s? ob?in? ?i certificarea ecologic? pentru planta?ie. Nicoleta Florea produce dulcea??, sirop ?i o?et de trandafiri. Cite?te toat? povestea despre cât ?i cum câ?tig? familia Florea pe agrointel.ro Un alt produc?tor de specialit??i din carne ?i brânzeturi tradi?ionale din Gala?i a reu?it s? intre în re?eaua Metro, ba chiar s?-?i deschid? un magazin propriu într-un mall, la AFI Cotroceni. S-a luptat îns? mult pân? s? ajung? aici ?i s? ob?in? "credibilitate", dup? cum spune Marius Vere?i, proprietarul Zimbria, o afacere de familie pus? pe picioare al?turi de so?ie. Produsele sunt realizate manual, materia prim? fiind furnizat? de ferma proprie. Pe pia?? s-au f?cut cunoscu?i, mai ales dup? ce au participat la multe târguri din ?ar?, dar ?i din str?in?tate. "Cei de la Metro ne-au v?zut ?i ne-au propus s? intr?m în magazin, pentru c? au clien?i care solicit? produse tradi?ionale. Acum suntem prezen?i în doar dou? magazine ale re?elei din Bucure?ti, deoarece nu putem s? producem mai mult", spune Verde?i. Sub brandul Zimbra, Vere?i a deschis un magazin propriu în AFI Cotroceni, unde vinde produsele proprii, dar ?i ale altor produc?tori din zona de unde vine. Mai mult, pe agrointel