Produsele tradi?ionale au început s? dea afar? de pe rafturi marfa multina?ionalelor din industria alimentar?.
Chiar dac? nu produc în cantit??i industriale, micii produc?tori ?i-au g?sit f?cut loc în magazine, acoperind, în general, ni?e de pia??. Sunt aprecia?i, îns?, pentru re?etele tradi?ionale ?i modul de fabricare a alimentelor (înscrise în Registrul de produse tra?ionale de la Ministerul Agriculturii), de cele mai multe ori manual.
Fie c? este vorba de zacusc?, dulcea?? de trandafiri, pâine pe vatr?, brânzeturi sau cârna?i, produsele tradi?ionale au deja re?eaua lor de clien?i, mai ales c? în ultima vreme românii nu se mai inghesuie dup? produse foarte ieftine. Sunt destui cei care vor m?rfuri de calitate, chiar dac? dau un ban în plus.
"Cel mai greu a fost s? ne promov?m pe pia??, mai ales în primul an. Dup? ce am devenit cunoscu?i, am ajuns s? ne caute supermarketurile ?i str?inii. Nici n-avem produc?ie s? satisfacem cererea", spune Nicoleta Aspazia Florea, un produc?tor de dulcea?? de trandafiri din Ucea de Sus (Bra?ov).
Aceasta vinde circa 60% din produc?ie c?tre re?eaua Auchan, iar restul la târgurile de produse tradi?ionale. A mai avut înc? o solicitare de la un alt mare lan? pe care l-a refuzat îns?. Acum are o planta?ie de trandafiri de circa 2.000 de metri p?tra?i, pe care vrea s? o m?reasc?, poate chiar s? o dubleze în 2013. Între timp, sper? s? ob?in? ?i certificarea ecologic? pentru planta?ie. Nicoleta Florea produce dulcea??, sirop ?i o?et de trandafiri.