Dacă treceți prin Sibiu n-ar strica să degustați din bucatele preparate de Chef Ioan Bebeșelea. Îl găsiți adesea gătind pentru oaspeți la târgurile pe care le organizează Muzeul Astra, iar în rest chiar în centrul orașului, la SyndicatGourmet.
Particularitatea sa e aceea că reinterpretează în stil propriu rețete tradiționale săsești. În weekendul trecut, la Târgul de Sfânta Maria, spre exemplu, a adaptat pentru vizitatorii muzeului două rețete.
Ciorbă transformată în supă „Sașii făceau ciorbă de hrean, cu multă carne și grăsime. Eu am transformat-o în supă-cremă, mai ușoară, fără carne, doar cu legume și smântână.
Felul doi va fi limbă cu sos de măceșe, care este ușor dulce, servite cu mămăligă. Sunt rețete vechi pe care sașii le făceau toamna și iarna, de pe Valea Tibaciului și din Mărginimea Sibiului. Doar că eu le fac altfel”, ne-a explicat Chef Bebeșelea. Rețetele nu sunt greu de făcut, iar chef-ul ni le-a dezvăluit.
Supa cremă de hrean
Călești ceapă și usturoi, pui peste ele hreanul ras și-l amesteci puțin. După aceea se pune supă de legume și smântână. Sare și piper după gustul fiecăruia. Compoziția se dă prin blender și apoi se strecoară. Supacremă de hrean se servește cu crutoane. Se poate presăra deasupra si puțin pătrunjel verde, o licătură de ulei și chiar sfeclă roșie.
Limba cu sos de măceșe
Limba de vacă se fierbe 3-4 ore până devine moale. Apoi se curăță, iar din zeama care rămâne se face un sos cu pastă de măceșe și smântână. Limba se prăjește ușor în unt, cu cimbru și usturoi. Sosul se pune alături pe farfurie. În loc de pâine e de preferat mă- măliga care, după ce fioartă, se pune în tavă la cuptor până prinde o crustă ușoară. Sare și piper se pune după gust