Reteta unui team-building reusit

Pentru ca actiunea sa aiba efectele scontate, este necesara participarea intregii echipe.

Cand a constatat ca in firma sa exista certuri zilnice si tensiuni mocnite, Oliviu Baradan, managerul unei firme de distributie, a organizat un team-building, la munte. Desi ideea a fost asociata de angajati doar ca o distractie obligatorie, unde "se va manca si se va bea gratuit", Oliviu, cu ajutorul unei firme specializate, a reusit ca prin joc sa-si formeze echipa la care visa.

"Au fost nevoiti sa lupte impreuna impotriva a cate unui adversar, format din angajati ai firmei organizatoare. Le-a placut, desi la inceput spuneau ca nici nu vor sa mearga, mai ales ca deplasarea a fost in weekend. La intoarcere, am constatat beneficiile jocului, prin eliminarea, aproape totala, a conflictelor", povesteste Oliviu Baradan.

Nu doar distractie

Un team-building reusit este foarte greu de organizat. De foarte multe ori, acesta se transforma doar in distractie, pe "bisericute", si atat. O conditie esentiala a succesului este participarea tuturor angajatilor.

"Daca echipa este fragmentata, si rezultatele vor fi la fel. Daca un angajat nu participa pierde oportunitatea de a-si crea legaturi care-l vor ajuta ulterior in munca de echipa", considera Cristina Gheorghe, consulting partner al companiei Crescent.

In plus, pentru ca actiunea sa fie reusita este nevoie sa fie insotita de activitati semnificative la locul de munca. "Daca oamenii se intorc la o slujba unde aprecierea se face pe baza unei competitii individuale, se poate spune ca acest instrument nu va avea niciun efect", explica Sabina Partenie, senior consultant al Cut-e Romania.

Daca evenimentul nu este bine gandit poate duce chiar la distrugerea echipei. Un trainer neexperimentat, spune Dana Bichir, director de resurse umane al Siveco, le  poate da oamenilor senzatia ca actiunea este doar o ocazie prin care compania angajatoare le impune anumite reguli si norme.

Destinatii exotice

Pretul organizarii unui team-building variaza in functie de numarul de participanti si locatie. Poate sa fie 150 de euro/persoana, dar si la 800-1.000 de euro/persoana.

Andrei Ciobaca, managing partner al Outextrem, apreciaza ca se inregistreaza o crestere de 40% a cererilor fata de anul trecut. Destinatiile cele mai solicitate sunt cele de la munte, dar si cele exotice - Egipt, Coasta de Azur. 

Variante

Ce te poate astepta la iesirea cu colegii

> Vanatoare de oameni - exercitiu de paintball care consta in urmarirea a doi membri ai echipei organizatoare - "prada", care iau startul cu un avans de cinci minute fata de echipa ta - "vanatorii"

> Tiroliana - alunecarea pe o coarda inclinata, fixata la cele doua capete de copaci, stanci

> Escalada - ascensiune pe un perete de stanca, folosindu-se corzi si hamuri

> Mountainbike - drumetii cu bicicleta pe teren accidentat

> Tir

> Excursii cu ATV-urile - plimbari cu aceste vehicule, pe terenuri cu pante foarte abrupte

> Canyoning - coborarea pe o coarda printr-un coridor sapat de rau in stanca, inclusiv cascade

> Rafting - coborarea pe echipe, cu o barca, pe un rau de munte