Reţeta pentru un espresso perfect

Amatorii de cafea pot să înveţe tainele preparării licorii la Academia Espresso din Florenţa.

Şapte grame de cafea proaspă t măcinată, preparată timp de exact 25 de secunde în espressor şi 3 milimetri de spumă în diferite nuan- ţe. Un espresso italian de calitate nu are voie să se abată de la această regulă. Iar toţi cei care au trecut prin „patria espressoului“ ştiu foarte bine că italienii care se respectă nu fac rabat, relevă AFP.

Cei care vor să înveţe secretele unui adevărat espresso italian se pot îndrepta către Florenţa. Aici, în inima atelierului Mokaflor, de măcinare a cafelei, se află Academia Espresso, locul unde, anual, circa 100 de persoane sunt iniţiate în secretele a aproape 800 de sortimente de cafea. Pentru o taxă de 190 de euro, iubitorii cafelei pot învăţa, într-un curs de opt ore, originile licorii şi tehnica preparării ei.

Cursanţii sunt cafegii entuziaşti

„Un espresso perfect este cel ale cărui arome persistă în gură timp de patru-cinci minute. Nu mai mult“, explică Gabriele Cortopassi, şefa Academiei Espresso, înconjurată de zeci de ceşti cu diferite sortimente de cafea din lumea întreagă. Reţeta de preparare este la fel de riguroasă: şi un gram în plus peste cele şapte prevăzute transformă licoarea magică într-un fiasco.

Unul dintre studenţii Academiei este Marco Mansi, barman într-un hotel de lux. Acesta urmează cursurile pentru a putea să le ofere ceva în plus clienţilor săi. „Îmi iubesc foarte mult meseria şi vreau să pot spune istoria espressoului“, afirmă tânărul de 26 de ani. Acest curs este urmat nu doar de cei care au un interes profesional, dar şi de oameni obişnuiţi, care vor să afle secretele cafelei perfecte. Italienii au un adevărat cult pentru espresso, în fiecare seară fiind servite, în cele 150.000 de localuri din ţară, circa 35 de milioane de ceşti.