Dosarul "Zambaccian" se intoarce la DNA. Succesul a pornit de la o hotarare a institutiei ce ar trebui sa protejeze Constitutia.
Dupa luni intregi de dezbateri prin hatisul juridic al exceptiilor si cererilor de neconstitutionalitate, timp in care a fost plimbat intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala, dosarul „Zambaccian” a fost trecut ieri pe linie moarta.
Magistratii Curtii au decis retrimiterea cauzei acolo de unde a pornit, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru refacerea urmaririi penale.
Hotararea de ieri nu este definitiva si a fost deja atacata de procurorii DNA cu recurs la Completul de noua judecatori al instantei supreme.
Sah juridic, cu atac pe Curtea Constitutionala
Concret, judecatorii au considerat ca anchetarea fostului premier Adrian Nastase este lovita de nulitate deoarece a fost inceputa fara sa aiba la baza un aviz din partea presedintelui Romaniei, cel care, potrivit Constitutiei, are dreptul sa solicite urmarirea penala a unui ministru pentru fapte penale savarsite in exercitiul functiei.
In momentul in care DNA a inceput ancheta in cazul „Zambaccian”, legea prevedea insa ca acest aviz nu este necesar si pentru fostii ministri, ci numai pentru cei aflati in functie. Imunitatea fostilor ministri fusese inlaturata la cererea Comisiei Europene printr-o ordonanta de guvern initiata de Monica Macovei.
Nu s-a stiut ca prevederile acestei ordonante nu sunt conforme cu Constitutia pana in momentul in care, din pozitia de inculpat, Adrian Nastase a sesizat Curtea Constitutionala.
Judecatorii constitutionali i-au dat dreptate fostului premier in luna iunie, cand au decis ca avizul presedintelui este necesar si in cazul anchetelor care ii vizeaza pe fostii membri ai guvernului nu numai pe cei actuali. Decizia de ieri a instantei supreme a dus lucrurile si mai departe, stabilind ca lipsa avizului echivaleaza cu nulitatea intregii anchete.
Drum liber pentru alti demnitari anchetati
Pe de alta parte, decizia din cazul „Zambaccian” ar putea sa insemne o mana de ajutor intinsa celorlalti opt demnitari cercetati, in prezent, de DNA, si care asteapta ca presedintele Basescu sa dea unda verde pentru anchetarea lor, sustin specialistii in Drept.
Si asta pentru ca guvernul Tariceanu II a emis la randul sau, la inceputul acestei luni, o ordonanta de urgenta prin care se modifica procedura urmata de presedinte pentru a emite avizele de urmarire penala in cazul ministrilor.
Ordonanta a fost initiata de actualul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, si el printre ministrii cercetati de DNA. Tot el este cel care a modificat componenta Comisiei prezidentiale care analizeaza dosarele penale ale ministrilor si-i inainteaza presedintelui rapoarte in baza carora acesta da avizele de urmarire penala. Astfel, comisia va fi alcatuita, de-acum inainte, din cinci judecatori, si nu din functionari publici ca pana in prezent.
Exista insa multe voci, mai ales printre magistrati, care sustin ca prezenta judecatorilor in Comisia prezidentiala incalca flagrant Constitutia, dar nimeni nu a sesizat, deocamdata, Curtea Constitutionala pentru a stabili exact cum stau lucrurile.
Expertii in Drept spun ca este foarte probabil ca, folosind hibele legale prin care aparatorii lui Nastase au reusit sa retrimita dosarul „Zambaccian” la DNA, si urmatorii fosti sau actuali demnitari anchetati de procurorii anticoruptie sa atace constitutionalitatea acestei comisii si, implicit, a avizului emis de seful statului, abia cand vor ajunge in fata instantei de judecata, ceea ce va duce la noi blocaje si tergiversari in procesele de coruptie ale „pestilor mari”.
Plan juridic cu repetitie
Sursele citate arata ca stratagema folosita de Adrian Nastase in „Zambaccian” ar putea fi regasita mai devreme decat ne-am fi asteptat. Este vorba despre procesul in care fostul premier este inculpat pentru numirea lui Ioan Melinescu sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in schimbul distrugerii unor informatii referitoare la conturile matusii sotiei sale, Tamara Cernasov.
Acest al doilea proces are termen in 19 octombrie, cand este asteptat sa fie invocate aspecte juridice similare cu cele din cazul „Zambaccian”. De asemenea, precedentul „Zambaccian” ar putea fi invocat si de Serban Mihailescu, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, si el anchetat si trimis in judecata de DNA fara niciun aviz special.
START
CSM a ales judecatorii din comisia speciala
Sectia de judecatori a CSM a desemnat, ieri, cinci judecatori pe care ii va propune sefului statului pentru a fi numiti in comisia prezidentiala care analizeaza dosarele penale ale ministrilor, in vederea inceperii urmaririi penale. Acestia sunt Gheorghe Diaconu, de la Curtea de Apel Pitesti, Nicoleta Camelia Grigorescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, Mihai Pop Cerneanu, de la Tribunalul Maramures, Floarea Grosu, de la Curtea de Apel Targu-Mures, si Liviu Herghelegiu, de la Curtea de Apel Galati. Ei au fost selectati dintr-un total de 15 magistrati care au candidat pentru aceste functii.