Rețetă de post din Transilvania. Fasole cu paprika și ardei copți

Sursa foto: Arhiva EVZ

Această rețetă era pregătită odinioară de majoritatea gospodinelor din Ardeal. Fasolea bătută este un fel de mâncare care se prepară în multe regiuni ale țării. Totuși, această combinație cu ardei copt și boia de ardei este specifică Transilvaniei.

Fasole cu boia dulce și ardei copți

Rețeta de fasole bătută cu boia și ardei copți se prepară extrem de ușor. Cu toate că preparatul pare unul complicat, acesta conține doar câteva ingrediente. Gustul final al acestui fel de mâncare este unul aparte.

Sursa: Dreamstime

Iată lista de ingrediente necesare:

  • 400 grame de fasole albă
  • 4 cepe mari
  • 5-6 ardei copți
  • 2 linguri de bulion
  • sare/piper
  • boia de ardei dulce/iute.

Mod de preparare

Se curăță ceapa și taie mărunt. Într-o tigaie antiaderentă, aceasta se pune la călit împreună cu cele două linguri de bulion și puțină boia. În funcție de preferințe, se poate folosi boia dulce sau iute. Separat, fasolea albă se spală bine sub jetul de apă și se pune la fiert. În apa se adaugă și un praf de sare.

  Multe gospodine grăbesc procesul de fierbere, adăugând în apa în care fierbe fasolea un vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Acest pas poate fi omis.Ardeii se pun în tigaia pentru grătar sau se coc în cuptor. Gustul celor copți pe grătar va fi unul aparte.

Sursă Dreamstme

Fasole bătută cu boia și ardei copți

Fasolea fiartă și ceapa călită se adaugă într-un vas încăpător și mărunțește cu ajutorul blenderului. Peste aceasta se adaugă ceapa călită cu bulionul, sarea și piperul. Compoziția se așează în bolul de servire, iar deasupra se presară boia dulce. Peste ardeii copți se toarnă o lingură de ulei de floarea-soarelui și una de oțet de mere. Gustosul preparat ardelenesc se poate servi cu pâine caldă. În afara postului, peste fasolea bătută se pot adăuga și cârnați afumați sau chiar kaiser prăjit. Cu toate că acest fel de mâncare este extrem de bogat în calorii, gustul este unul deosebit.