Reteta comportamentului la schimbarea serviciului

Expertii in resurse umane atentioneaza ca, atunci cand ai decis sa parasesti o firma, trebuie sa lasi loc de "buna ziua" si sa nu-ti barfesti fostii colegi.

Simti ca actualul loc de munca nu-ti mai aduce nicio satisfactie? Nu mai exista nicio sansa de promovare? Castigi prea putin in comparatie cu cat muncesti?" Acestea sunt doar cateva dintre motivele care ar putea sa te determine sa-ti schimbi locul de munca.

Chiar vrei asta? Specialistii in resurse umane atentioneaza ca inainte de a face un alt pas in cariera trebuie sa fii convins ca asta iti doresti cu adevarat.

„Este necesar sa te asiguri ca stii care este motivul pentru care ai hotarat sa faci aceasta schimbare”, subliniaza Alexandru Radulescu, consultant al companiei Advice Human Resources.

Cauta o solutie fara demisie! Dupa ce ai identificat realul motiv pentru care vrei sa pleci din companie, incearca sa gasesti o rezolvare a problemei.

„Poate ar fi suficienta doar schimbarea departamentului. O discutie cu directorul de resurse umane ar putea fi extrem de utila. Daca este vorba despre modul in care esti platit, un dialog cu seful ar putea lamuri acest aspect”, adauga Alexandru Radulescu.

Fara graba! Unele persoane aleg sa-si schimbe jobul in urma unor evenimente neplacute in care sunt implicate la locul de munca. „Multe decizii radicale luate pe acest fundal ajung sa fie regretate”, avertizeaza trainerul Octavian Pantis, managing director al TMI Training and Consulting.

Ce vei face? Daca intr-adevar esti convins ca nu exista alta solutie decat schimbarea jobului trebuie sa te gandesti foarte bine la ce te poti astepta.

„Ar fi necesar sa-ti gasesti un nou loc de munca inainte de a-l parasi pe cel actual”, recomanda Alexandru Radulescu. Nu te certa! Chiar daca ti-ai si gasit un nou loc de munca (eventual si mai bine platit), atentia la relatiile cu colegii trebuie sa fie aceeasi.

Nu este cazul sa te certi cu ei. Nici nu e politicos, iar daca asta nu te convinge, gandeste-te ca unul dintre ei s-ar putea sa fie bossul tau peste ceva vreme. „Poate chiar cineva de la noua companie va suna la vechea firma sa ceara referinte despre tine”, mai spune Octavian Pantis.

Spune de ce pleci. Chiar daca esti foarte suparat, nu este cazul sa pleci din firma trantind usa. Daca vei spune care sunt motivele pentru care demisionezi s-ar putea chiar sa ai surpriza ca problemele tale sa se rezolve.

Despre „fosti”, numai de bine! Chiar daca ai avut parte numai de zile negre la ultimul loc de munca, nu este deloc recomandat sa le spui noilor colegi povestiri picante despre fostii tai sefi.

Pastreaza secretele. Chiar daca stii foarte multe date confidentiale de la ultimul job tine-le pentru tine. Poate, pentru moment, noii sefi vor fi incantati sa le obtina de la tine, insa, cat de curand, vor intelege ca nu esti „de incredere”...

Cum ii cheama pe noii colegi? Daca vrei sa faci impresie buna de la inceput, cel mai usor lucru este sa retii numele colegilor cat mai repede.

„Este indicat sa stii si numele clientilor companiei, ai partenerilor si chiar ai competitorilor acesteia. Asa vei arata ca esti familiarizat cu ce se intampla la firma si vei deveni parte integranta din echipa”, spune consultantul Alexandru Radulescu.