Retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă prelungește, cu 30 de ani, funcționarea reactorului

Societatea Națională Nuclearelectrica (SSN) va începe în 2016 retehnologizarea Unității 1 al Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavodă, proiectul care va dura doi ani, însemnând că reactorul nu va funcționa în acest interval. Costul estiomat al lucrărilor de retehnologizare este de cel mjult 1,5 miliarde de euro.

Șeful Direcției Retehnologizare din SNN, Romeo Urjan, a anunțat, astăzi, la Cernavodă, că SNN pregătește unul din cele mai importante proiecte din ultimii 10 ani.”Durata de funcționare normală a unui reactor de tip CANDU  este de aproximativ 30 de ani. După 30 de ani de funcționare, componentele reactorului îmbătrânesc, sunt afectate de radiațiile nucleare și trebuie înlocuite. Această înlocuire se face printr-o oprire a reactorului”, a explicat Romeo Urjan.

Proiectul de retehnologizare al Unității 1, inaugurată în 1996, este prevăzut să înceapă în anul 2026 și durata stabilită este de doi ani. Reactorul va fi repornit în 2028 , fiind capabil să funcționeze pentru încă 30 de ani. Unitatea 1 a CNE nu va funcționa, astfel, timp de doi ani. Directorul general al SNN, Cosmin Ghiță a declarat că reactorul 1 produce 700 mw. “Aceste date au fost  comunicate in cadrul consultărilor pe care ministerul Energiei le-a avut cu SNN în vederea redactării strategiei energetice naționale. Așteptăm să vedem documentul final al strategiei energetice care va detalia impactul cât și potențiale măsuri compensatorii  ale acestei absențe de 700 mw pe o durată de doi ani”,  a precizat Cosmin Ghiiță.