Reteaua de tomografe se extinde

Numarul aparatelor de rezonanta magnetica si tomografe creste dupa deschiderea a noi centre private.

Clinica Romar a deschis, la sfarsitul saptamanii trecute, in Capitala, un centru privat de diagnostic imagistic si radiologie.

Cel tarziu la inceputul anului 2008, Centrul Medical Unirea va deschide un centru de imagistica intins pe sase etaje, in cartierul Baneasa. Sanador, in schimb, anunta ca va deschide astfel de centre medicale in tara.

In ciuda retelei de centre de imagistica in extindere, oferta este inca departe de necesitatile romanilor. La 21 de milioane de oameni, ar trebui sa existe aproximativ 105 aparate de rezonanta magnetica (RMN) si 200 de computere tomografe (CT), dupa standardele europene. In Romania, exista doar in jur de 50 de RMN-uri si 100 de CT-uri, incluzandu-le si pe cele din spitalele de stat.

Bucurestiul are cele mai multe aparate

„Problema nu este numai oferta prea mica de astfel de aparate, ci si distribuirea pe teritoriul Romaniei a aparatelor”, comenteaza doctorul Gheorghe Iana, fost consilier in Ministerul Sanatatii pe probleme de radiologie.

Cele mai multe cabinete de diagnostic imagistic se deschid in Capitala, in detrimentul altor orase, unde locuitorii trebuie sa parcurga sute de kilometri pana la cel mai apropiat tomograf. Dintre orasele cu dificultati, specialistii amintesc Iasi, Tulcea, Braila, Piatra-Neamt, Buzau, Focsani, Giurgiu, Alexandria, Caracal.

Nici in Capitala lucrurile nu stau tocmai bine. Centre private se deschid, dar toate se concentreaza in centrul Bucurestiului, lasand descoperite cartierele marginase.

Unitate de diagnostic imagistic fara RMN

Clinica Romar este ultima care a deschis la sfarsitul saptamanii trecute un centru privat de diagnostic imagistic si radiologie. Tot in Bucuresti, tot central. Nu are RMN, pentru ca locul unde este situat nu i-a permis acest lucru.

„Este o zona in care pot trece masini de mare tonaj si, cum RMN-ul este mult prea sensibil, ar putea fi afectat”, spune Masoud Abdel, coordonatorul echipei de medici de la noul centru, Evolution Med.

In schimb, are un computer tomograf care ar putea sa faca in opt secunde o tomografie intregului organism. La etajul 1 se afla un osteodensiometru, care poate fi folosit nu numai pentru detectarea osteoporozei, ci si a distributiei grasimii in organism, si un mamograf cu o iradiere minima.

Deocamdata, pacientii trebuie sa plateasca din bugetul propriu toate serviciile, contractul cu Casa de Asigurari nefiind inca incheiat. Centrul Evolution Med vine la jumatate de an de la deschiderea de catre Sanador a unui centru de imagistica si radiologie langa Piata Victoriei.

„Cu trimitere de la medicul de familie, pacientii isi pot face gratuit radiografii. Investigatiile cu CT, RMN si osteodensiometru sunt gratuite daca au trimitere de la un medic specialist care are contract cu CNAS”, precizeaza Madalina Ionita, directorul de marketing al centrului Sanador. Fara trimitere, puteti plati pentru o tomografie un pret incepand de la 160 de lei. Clinica da si reduceri, daca va faceti investigatii la mai multe zone ale corpului.

Centrele private se extind si in tara

Fata de Evolution Med sau Sanador, centrul de diagnostic imagistic si radiologie Hiperdia are unitati si in tara. „Avem clinici in Brasov, Timisoara, Galati, Satu-Mare, Ploiesti, Bucuresti, si intentionam sa ne extindem”, mentioneaza Constantin Zaharia, directorul medical al centrului.

Si Hiperdia are contract cu CNAS, insa CT-ul, RMN-ul si angiograful functioneaza in sistem de coplata. „Numai la ecografii si radiografii pacientul nu plateste nimic”, mai spune doctorul Zaharia.

Si centrul Euromedic are unitati deschise in tara. In afara de Bucuresti, in reteaua Euromedic intra orase precum Petrosani, Constanta sau Arad.

Chiar daca nu are o unitate si in Capitala, Scandia Imagistica se poate lauda ca fiind prima si singura clinica privata din Cluj-Napoca. Desi au o oferta completa (CT, RMN, radiologie, conventionala, mamograf, ecograf si osteodensiometru), inca nu au contract cu CNAS, preturile variind intre 20 si 700 de lei.

In schimb, clinica Polisano din Sibiu are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si deconteaza pentru asigurati o serie de radiografii (craniana, coloana vertebrala, articulatii etc.) si radioscopiile cardiopulmonare, mamografiile, ecografiile generale.

Perspective Centru de radiologie intins pe sase etaje Cel mai tarziu la inceputul anului 2008, Centrul Medical Unirea isi va deschide un centru de diagnostic imagistic si radiologie in nordul Capitalei.

„Va fi unul dintre cele mai mari centre de acest fel, se va intinde pe sase etaje si va avea RMN, CT, radiologie digitala, osteodensiometru, endoscop, mamografe, ecografe 3D si 4D, ecograf pentru cardio si test efort”, precizeaza Sergiu Negut, directorul executiv al CMU. Tot la anul, Romar va mai inaugura in cadrul unui nou spital deschis in Bucuresti un centru imagistic.

Preturile unei tomografii in clinicile private variaza 150 si 750 lei, iar al unui RMN intre 300 lei si 1.200 lei, in functie de complexitatea investigatiilor. O ecografie variaza intre 40 lei (abdominala) si 350 lei (3D/4D), iar o radiografie intre 30 si 300 lei.