Reteaua de santaj "Gazeta"

Procurorii clujeni au stabilit schema amanuntita prin care actionau membrii grupului de santaj prin presa.

Acum, ei spera sa finalizeze dosarul in cel mult trei saptamani.

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Cluj (DIICOT) au declarat ieri ca vor sa termine dosarul santajului de presa practicat de trustul Gazeta pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Ieri, jurnalistii Dan Parcalab si Aurelian Grama, arestati la inceputul acestui an, au aflat ca vor mai ramane dupa gratii cel putin inca trei saptamani. Curtea de Apel Cluj a respins recursurile formulate de acestia impotriva mandatelor de arestare emise de Tribunalul Cluj la cererea DIICOT.

"Am scris cu pasiune si atitudine"

In fata judecatorilor, Dan Parcalab a spus ca nu a intocmit niciun contract de publicitate si, in consecinta, nu se poate face vinovat de santaj de presa. "Nu ma voi dezice de Liviu (Liviu Man) si de Aurelian (Aurelian Grama), iar ceea ce DIICOT spune ca este un grup de criminalitate organizata e, de fapt, un conglomerat de ziare."

Invocandu-l de mai multe ori pe Dumnezeu, Parcalab a spus ca, in cele cateva zile scurse de la arestare, a avut vreme sa se gandeasca, in "carcera de la IPJ Cluj", la persoanele despre care a scris si care acum s-au razbunat pe el.

""Gazeta de Maramures" are atitudine, iar eu am scris cu pasiune si atitudine impotriva celor care au facut unele lucruri ce nu sunt compatibile cu statutul lor de oameni politici sau de afaceri", a mai spus Parcalab.

Interceptari interesante

Tot ieri, procurorii au spus ca, dupa arestarea lui Liviu Man si a celorlalti directori de la trustul Gazeta, intre Dan Parcalab, Aurelian Grama si Milena Man au fost interceptate mai multe convorbiri telefonice din care rezulta ca cei trei doreau sa influenteze martorii, sa obtina prin intermediul lui Sabin Gherman un raport favorabil care sa fie citit in Parlamentul Europei si sa mute dosarul penal la Bucuresti.

Sabin Gherman, raportor in Parlamentul Europei al Aliantei Liber Europene, a confirmat povestea si a precizat ca a refuzat sa intocmeasca raportul pe motiv ca, in acest dosar, nu a fost incalcat niciun drept al omului.

Au chefuit la Capsa si nu au platit

Surse judiciare sustin ca, la inceputul lunii decembrie 2005, conducerea trustului Gazeta a organizat la Casa Capsa o chermeza in cinstea lansarii "Gazetei de Bucuresti".

Au participat, printre altii, liderul PD Emil Boc, deputatul PD Daniel Buda si deputatul PNL Horea Uioreanu, martor in proces. Petrecerea a fost prezentata pe larg in paginile publicatiilor trustului Gazeta.

Nota de plata, de peste 11.000 de lei, n-a fost achitata, desi cei de la Casa Capsa au obtinut chiar si o sentinta pentru recuperarea banilor. Toate bunurile Gazetei fusesera insa sechestrate de Directia de Finante Cluj si DIICOT Cluj.

Proces

Parcalab a invins Romania

Directorul "Gazetei de Maramures", Dan Parcalab, a devenit celebru dupa ce, in anul 2004, a castigat un proces impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

CEDO a stabilit in cazul lui Dan Parcalab si Cornel Sabou despagubiri in valoare totala de 8.000 de euro pentru ca justitia din Romania le-a interzis unele drepturi fundamentale precum cel de parinte.

Cei doi jurnalisti fusesera condamnati pentru un articol despre un judecator din Baia Mare. Dan Parcalab a primit atunci o amenda penala, iar Cornel Sabou o pedeapsa la inchisoare, cu executare. Avocatul celor doi a fost actualul ministru de justitie, Monica Macovei.

Inregistrare

Daniel Buda, super-simpatic

La dosar exista o discutie inregistrata intre Liviu Man si Dorel Vidican in care primul isi asigura angajatul de sprijinul deputatului PD de Cluj, Daniel Buda.

Liviu Man: Am vorbit cu prietenul nostru, Daniel (Buda - n.r.). Dorel Vidican: Da... LM: Si o zis sa ne bagam p**a in ei (anchetatori - n.r.). DV: Da?? LM: Si ma vad cu el in dupa-masa asta. Super-simpatic. DV: No, bine. LM: No, stai linistit. DV: Nu, ca n-aveam io cine stie ce, dar vezi ca nu se astampara astia. LM: Nu, nu. DV: Ca am fost la alti oameni, care is picati ca musca-n lapte in treaba asta.

Mafia pixurilor

Manualul faradelegilor de la Cluj

Modul de actiune al celor de la Gazeta este simplu. Un document al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj explica rolul fiecaruia dintre cei implicati in schema de functionare a grupului infractional.

Prima faza era obtinerea de infomatii compromitatoare despre politicieni, directori sau patroni de societati comerciale. Intreaga activitate, se arata in document, era controlata de Liviu Man.

De obtinerea nemijlocita a informatiilor se ocupau, in special, doi specialisti in domeniu: fostii politisti Adrian Avarvarei si Ioan Otel, care se foloseau de legaturile pe care le aveau in sistemul judiciar sau politienesc.

Odata obtinute, informatiile ii erau livrate lui Liviu Man, care ii trimitea "la inaintare" pe directorii executivi Aurel Muresan si Dorel Vidican. "In situatia in care acestea (victimele - n.r.) nu cedau santajului, datele erau transmise editorului general Memoranda Onac, care orchestra campaniile de presa impotriva acestora", se arata in documentul DIICOT. Toate articolele ce urmau sa apara erau vizate de Liviu Man care, daca nu era de acord cu continutul, le modifica in mod substantial.

Dupa aparitia articolelor, la usa apartamentului sau a firmei celui discreditat erau puse, in dimineata aparitiei, zeci de exemplare ale ziarului. Apoi, Aurel Muresan, Dorel Vidican si Anca Cocut incheiau contractele de publicitate cu patronii care doreau ca dezvaluirile sa se opreasca in acel punct.

Potrivit probelor de la dosar, in judetele Maramures si Mures, cei care conduceau "operatiunile" in locul lui Liviu Man erau jurnalistii Dan Parcalab si Aurelian Grama.

Proptele politice

Toate aceste lucruri nu s-ar fi putut intampla daca cei din lotul "Gazeta" nu ar fi avut sprijinul unor politicieni, politisti, procurori, judecatori etc. La dosar exista o proba care se refera la deputatul PD de Cluj Daniel Buda, fostul avocat al trustului Gazeta.

Potrivit probei, deputatul si Liviu Man au discutat despre dosarul penal inainte de a se fi operat primele arestari. Dupa aceasta discutie, Man le-a spus celor implicati ca, daca vor fi pusi sub acuzare, vor beneficia de sprijinul deputatului si de influenta pe care acesta ar avea-o in cadrul institutiilor statului.

Un alt martor, Octavian Hoandra, actionar la "Ziua de Cluj", a declarat la Parchet ca deputatul PD a incercat sa il determine sa scrie o serie de articole in favoarea directorilor de la Gazeta. Potrivit celor declarate de Hoandra, Daniel Buda ar fi acreditat ideea ca dosarul este o comanda politica a liberalilor, menita sa il discrediteze pe deputatul PD.

Deputatul PD a replicat ca nu are niciun amestec in aceasta poveste si a semnat o sesizare adresata Consiliului Superior al Magistraturii in care se plange de tratamentul la care a fost supus in timpul in care a fost audiat ca martor in acest dosar.

O alta proptea politica a avut si Dan Parcalab: avocatul acestuia a fost presedintele PNL Baia Mare, Cristian Niculescu Tagarlas.

La brat cu politia

Membrii grupului "Gazeta" au beneficiat si de sprijinul sefilor politiei clujene, dar si al unor magistrati. Pana in prezent a fost audiata intreaga conducere a IPJ Cluj, respectiv comisarul Ioan Pacurar si adjunctii acestuia, comisarii-sefi Marcel Bontidean si Teodor Pop, pentru relatiile existente intre ofiteri si directorii de la Gazeta.

Un martor din dosar, patronul Hotelului Onix din Cluj (unde conducerea trustului obisnuia sa chefuiasca), Augustin Baciu, sustine ca printre invitatii lui Liviu Man la petrecerile organizate aici se numara si seful serviciului de informatii pe Cluj al Ministerului de Interne, comisarul-sef Vasile Morar. Acesta a refuzat sa depuna declaratie ca martor.

Ricoseu

Cum a jucat comisarul-sef Toma Rus?

La aproape doua luni de la declansarea scandalului, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Cluj, comisarul-sef Toma Rus, a fost eliberat din functie si pus la dispozitia sefului IGPR, chestorul Dan Fatuloiu.

Intr-un memoriu trimis de Liviu Man la Comisia de Abuzuri din Camera Deputatilor, acesta il acuza pe comisarul-sef Toma Rus ca este ofiterul care a orchestrat intregul scandal.

In replica, seful BCCOA Cluj spune ca nu are nicio legatura cu intreaga poveste si ca a fost eliberat din functie pentru a fi numit intr-o alta, in cadrul Directiei Nationale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj.