DIICOT a destructurat una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Italia. Elvis, Paris și locotenenții lor aveau palate în Timișoara și limuzine de zeci de mii de euro din banii pe care îi produceau cei 45 de cerșetori pe care îi controlau în Italia.
Traficanții care racolau români și îi puneau să cerșească în orașe din Italia au fost prinși de polițiștii timișoreni. Au bătut la ochi prea tare: în 7 ani, de când au pus pe picioare rețeaua, s-au îmbogățit, și-au făcut vile și și-au luat cele mai sumpe mașini.
De 7 ani, afacerea mergea pe roate
Cinci romi au fost reținuți de către procurorii DIICOT pentru trafic de persoane şi asociere în grup infracţional. Trei dintre aceștia, între care capul rețelei, care câștiga și peste 100.000 de euro lunar, de pe urma cerșetorilor exploatați, vor petrece următoarea lună în arest. Sorin Hanţu şi „locotenenţii” săi Paris Lupu, Nelu Adam și frații Darius și Elvis Nicoară, sunt acuzați de trafic de persoane şi asociere în grup infracţional. Aceștia trimiteau la cerșit 45 de persoane în trei orașe din Italia: Padova, Aveno și Ariana Feraresse.
Un cerșetor producea zilnic 80-100 de euro
În perioada 2005-2011, gruparea condusă de Hanț a recrutat zeci de români, cărora le-a promis locuri de muncă în Italia ca muncitori necalificaţi în Italia. Odată ajunși aici, oamenii erau cazați în garaje, poduri sau pivnițe insalubre, li se luau actele sub diverse pretexte și erau obligați să cerșească. Apoi, toți banii câștigați erau luați de capii rețelei. Potrivit anchetatorilor, rețeaua condusă de Sorin Hanțu, încasa zilnic între 80 și 100 de euro de la fiecare din cei 45 de cerșetori câți au fost descoperiți până în prezent. „Persoanele recrutate erau transportate în zona supermarket-urilor, bisericilor sau zonelor de agrement. Victimele cerşeau zilnic, fiind supravegheate permanent de membrii grupării, care colectau banii obţinuţi din practicarea cerşetoriei”, a explicat Mădălina Mezdrea, ofițerul de presă al Poliției Timiș.
Luau și cărți de credit pe numele cerșetorilor Cu banii obținuți de la cerșetori, romii și-au construit vile la Timișoara și și-au cumpărat mașini scumpe: ultimele modele de BMW-uri, ML-uri și un Audi A6. În plus, pe lângă cerşetorie, persoanele racolate erau obligate să comită furturi din magazine sau li se întocmeau documente de rezidenţă, contracte de muncă fictive cu ajutorul cărora obţineau carduri de credit de la diverse instituţii bancare italiene. Folosindu-se de aceste carduri de credit, membrii grupării cumpărau electronice şi electrocasnice, pe care ulterior le valorificau, fără a mai acoperi limita de credit. CITIȚI ȘI:
- PRESĂ: Românii duc hoți de buzunare, cerșetori și prostituate pentru Olimpiada de la Londra