Ceapa de Turda sau brânza de Năsal ar putea avea spaţiu rezervat în hiper-marketuri, potrivit unui proiect de lege.
Asta prevede o iniţiativă legislativă depusă la Parlament de deputaţii Horea Uioreanu (PNL) şi Mircia Giurgiu (PDL).
"Am depus un proiect de lege privind obligarea supermarket-urilor să expună spre comercializare produse alimentare şi nealimentare, într-un procent de cel puţin 10 la sută din suprafaţa acestora. Blocajul la care recurg marile magazine de retail în ceea ce priveşte produsele expuse afectează producătorii români, iar măsura noastră are ca scop susţinerea economiei autohtone", a spus Uioreanu, duminică, într-o conferinţă de presă.
Deputatul a explicat că vor avea întâietate produsele locale, fabricate în judeţul respectiv, ceea ce ar trebui să încurajeze micii producători.
Uioreanu se aşteaptă ca acest proiect legislativ să fie susţinut de Guvern, având în vedere că ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a arătat mulţumit de idee.
"Mă aştept la rezistenţă din partea supermarket-urilor. Nu ne interesează să susţinem roşiile din Africa de Sud şi usturoiul din China, ci, mai degrabă, ceapa de Turda sau brânza de Năsal, din judeţul Cluj", a mai spus deputatul liberal.
Potrivit proiectului, hiper-marketurile care nu atribuie rafturi special dedicate produselor autohtone riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.