Totalitatea resurselor pe care planeta ni le rezervă pentru un an au fost consumate până astăzi, iar până la sfârșitul anului vom consuma din ce ne este rezervat pentru anul viitor, deci pe datorie.
ONG-ul Global Footprint Network dezvăluie că astăzi este pentru Tera „Overshoot Day" și că acest moment survine tot mai devreme în fiecare an - în 2016, „Overshoot Day” a fost 3 august, iar în 1997 era la sfârșitul lui septembrie.
Ecologiștii de la Global Footprint au ajuns la această concluzie după ce au calculat amprenta de carbon şi resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei.
Pentru a păstra ritmul actual de consum avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,7 planete, iar „costul supraconsumului este deja vizibil: penurii de apă, deşertificare, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a stocurilor de peşte, despădurire, dispariţia speciilor. Să trăim pe datorie nu poate fi decât ceva provizoriu, pentru că natura nu este un zăcământ pe care îl putem utiliza la nesfârşit", susțin cei de la Global Footprint.
Emisiile de gaze cu efect de seră „reprezintă ele singure 60 la sută din amprenta noastră ecologică mondială”, în schimb sunt „semne încurajatoare” care ne indică totuşi că „este posibil să inversăm tendinţa”, ca urmare a apariției tehnologiilor verzi de producţiei de electricitate, se mai artă în studiu.
Comunitatea internaţională s-a angajat la Conferinţa de la Paris privind combaterea încălzirii globale, din decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea climatică.