Ministerul Economiei a postat astăzi pe site-ul instituţiei, pentru dezbaterea publică, proiectul de restructurare a sectorului energetic local, prin care cea mai mare parte a producătorilor de energie, companiile miniere Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Compania Naţională a Huilei (CNH), dar şi furnizorul Electrica sau producătorul de gaze naturale de stat Romgaz ar urma să fie comasaţi şi restructuraţi în două societăţi naţionale.
Acestea ar urma să aibă costuri apropiate, de 44, respectiv 45 euro pe MWh şi cote de piaţă în sectorul de producţie, la nivelul acestui an, de 48%, respectiv 44%. Potrivit declaraţiilor recente ale ministrului economiei, Adriean Videanu, cele două companii integrate vor deveni funcţionale până la sfârşitul acestui an.
Vezi aici proiectul de restructurare a sectorului energetic local. Planul lui Videanu pentru companiile din energie
- Număr de scenarii analizate: 13, din care optime 3 - Care este varianta finală propusă:
Societatea 1 (S1):
CE Turceni CE Rovinari CE Craiova Sucursala CNE Cernavodă cu unităţile 1 şi 2 SH Vâlcea SH Slatina SNLO O parte din Electrica
Societatea 2 (S2):
CTE Deva CET Paroşeni ELCEN Bucureşti Porţile de Fier SH Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu CNH Restul din Electrica Romgaz
- Cele două societăţi nou-înfiinţate vor prelua aceste unităţi/companii, care îşi vor pierde personalitatea juridică. Scopul acestei restructurări este de a se vinde energia pe un mix de resurse (hidro, nuclear şi termo), însă ministerul nu a lămurit până acum ce se va întâmpla cu actualele contracte ale producătorilor de energie, în special cele până în 2013-2014 ale Hidroelectrica, producător care va desfiinţat.
- Structura, pe tipuri de resurse, a viitoarelor unităţi este: S1 - circa 34% nuclear, 10% hidro şi restul termo, iar S2 - 38% centrale termo şi diferenţa, hidro. În prezent, producătorii de energie sunt împărţiţi pe tipuri de resurse – Termoelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica etc.
- S1 va avea o cotă de piaţă de 48% în sectorul de producţie, iar S2 o cotă de 44%, la nivelul lui 2009. În 2013, ponderea acestora se va reduce la 41%, respectiv la 34%, odată cu punerea în funcţiune a investiţiilor private în producţia de energie. La nivelul acelui an, Petrom, de pildă, care construieşte la Brazi o centrală pe gaze de 860 MW, va avea o cotă de 10%, devenind al treilea producător ca mărime din sistem, în timp ce grupul italian Enel va avea o pondere de 9%.
- Potrivit strategiei, „scenariul de restructurare propus contribuie la realizarea siguranţei şi securităţii energetice a ţării, prin limitarea dependenţei de resurse energetice din import prin utilizarea lignitului, huilei din ţară, respectiv a energiei hidroelectrice şi nuclearelectrice în cadrul unor societăţi puternice, comparabile ca portofoliu de centrale cu societăţi similare din UE şi din regiune.
Electrica va renunţa la propriile investiţii în producţie
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri că a „sugerat” managementului Electrica, firmă de stat care mai are în subordine trei filiale de distribuţie şi trei de furnizare a energiei electrice, să renunţe la propriile proiecte de investiţii în producţia de energie, pentru a se concentra pe consolidarea reţelei, dat fiind că oricum va fi integrată alături de producători de energie. Electrica avea planuri pentru peste 100 MW în regenerabile (eolian, microhidrocentrale şi biomasă), având înfiinţată şi o societate pentru investiţiile în biomasă, Electrica Bio-Heat. "Am aprobat un cuantum de peste 100 milioane euro din banii pe care Electrica îi avea din privatizări, pentru consolidarea infrastructurii de distribuţie a energiei. Mi s-a părut anacronic ca Electrica să investească în producţie", a afirmat Videanu.