Restricţii pentru justiţia la TV

CNA impune televiziunilor să ia în calcul, la dezbatere, atât apărarea, cât şi acuzarea.

Articolul 42, alineatul 2, din Codul audiovizual, ce a fost modificat de membrii Consiliului Naţional al Audioviualului (CNA), impune radiodifuzorilor să evite ca, prin comentariile asupra unor cazuri aflate pe rol în justiţie, să se aducă atingerea dreptului la un proces echitabil.

"Radiodifuzorii trebuie să evite ca prin comentariile şi luările de poziţie, proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor, asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare să se aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţi", se arată în Codul audiovizual, articolul 42, alineatul 2.

Acuzatorii şi apărătorii, faţă în faţă

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, explică că această modificare a fost realizată cu scopul de a se crea un echilibru în dezbaterile din radio şi televiziune privind un caz în justiţie.

"Au existat multe situaţii în care anumite procese în curs au fost discutate fără a fi luat în calcul şi aspectul nevinovăţiei. Orice temă poate fi adusă în discuţie, este important ca publicul să poată să-şi formeze o părere. Însă, la fiecare acest gen de dezbatere, trebuie să fie prezente şi partea care acuză, dar şi partea care apără. În cazul în care procurorul nu este prezent la dezbatere, ceea ce nu este de datoria lui să o facă, trebuie să se prezinte datele din dosarul aflat la justiţie. Fie moderatorul va juca rolul părţii adverse, fie el va cita din dosarul părţii absente", a declarat Răsvan Popescu.

Narcisa Iorga, membru CNA, completează: "În momentul în care se ia în discuţie o cauză aflată pe rolul instanţei, trebuie să fie prezentă şi apărarea, şi acuzarea, nu prezenţă fizică, ci ca punct de vedere. Nu poţi să prezinţi doar punctul de vedere al apărării, aşa cum se întâmplă din păcate în ultima vreme în audiovizual. De regulă, Parchetele nu au voie să apară în mass-media când anchetează sau au pe rol o cauză, dar întotdeauna transmit un comunicat de presă, care nu este regăsit în emisiunile de televiziune. Prin modificările pe care le aducem la cod, încercăm să corectăm anumite carenţe în anumite domenii. Informarea corectă este una care suferă de foarte mult timp. Sunt mulţi realizatori care nu au citit măcar o dată Codul audiovizualului, şi ca să-l înţelegi trebuie să-l citeşti".

"În 90% din cazuri, părţile nu acceptă să vină împreună"

"Nu cred că CNA va reglementa acest lucru, asta depinde de fiecare realizator în parte. Orice moderator îşi propune să fie echitabil, problema e la ce informaţii au acces, mai ales dacă judecătorii nu oferă prea multe detalii. Se întâmplă să ai un caz de ultimă oră, ce faci dacă nu reuşeşti să aduci oameni din ambele părţi, nu mai prezinţi cazul? Şi încă ceva, în 90% din cazuri, părţile nu acceptă să vină împreună la emisiune. Cât despre atitudinea moderatorului, CNA-ul nu-i poate impune acestuia ce rol să joace şi ce să facă. Dacă se dă exemplu un moderator anume, nu se ia în calcul doar o singură ediţie din emisiune, ci se face un bilanţ pe o perioadă anume. Oricum, orice minune ţine trei zile, se agită toată lumea acum, dar după aceea se uită", declară Stelian Tănase, directorul postului de ştiri Realitatea TV.