Restricţii pe Aeroportul „Traian Vuia”, Timişoara

Odată cu demararea unor lucrări de reparaţie a pistelor de pe aeroportul din Timişoara, călătorii sunt direcţionaţi către Arad.

Conducerea Aeroportului „Traian Vuia” Timişoara a anunţat ieri că, începând de la ora 7.00 dimineaţa, a fost restricţionată operarea aeronavelor cu o greutate mai mare de 50 de tone, pentru o perioadă de 7 zile, până pe 25 martie. Restricţia a fost impusă de lucrările de reparaţie a covorului asfaltic la pista de decolare-aterizare, pentru a evita deteriorări ale unor subansambluri ale aeronavelor de către eventuale reziduuri de asfalt. Pista a fost dată în folosinţă în 2000, iar lucrările actuale costă 2 milioane de euro, proveniţi din bugetul propriu al aeroportului.   24 de curse, 5.500 de pasageri Măsura afectează aproximativ 5.500 de pasageri ai flotei Wizz Air, care e formată din Airbusuri 320, cu gabarit mai mare decât cel indicat. Astfel, până miercurea viitoare, peste 2.500 de pasageri care s-ar fi îmbarcat din Timişoara spre cele opt destinaţii ale Wizz Air, operate cu 24 de curse, vor trebui să ajungă la Arad pentru a se îmbarca, iar tot atâţia vor ateriza la 50 de kilometri distanţă de destinaţia lor iniţială. „Compania asigură transportul pasagerilor între Timişoara şi Arad în zilele de miercuri şi joi, dar caută soluţii pentru toată perioada”, a explicat ieri Nataşa Kazmer, directorul de comunicare al companiei Wizz Air.   „Suntem pregătiţi din punct de vedere operaţional şi logistic să facem faţă acestor modificări. Ne aşteptăm la peste 120 de pasageri pentru fiecare zbor. În prezent, pe aeroportul internaţional din Arad operează 1-2 curse pe zi, iar venirea Wizz Air va mai aduce alte 1-3 curse pe zi. Din câte se pare, şi CarpatAir ar dori să opereze de pe Arad, pe perioada lucrărilor”, a declarat Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Internaţional Arad. Pasagerii vor trebui să vină, începând de joi, direct la Arad pentru îmbarcare. Pentru ca aeroportul să poată face faţă aglomeraţiei, mai mulţi angajaţi au fost rechemaţi la lucru din zilele libere sau din concedii.   O aeronavă a fost deja afectată Lucrările de reparare a pistei au fost demarate însă înainte de intrarea în vigoare a restricţiei pe traficul aerian, ceea ce a afectat deja o aeronavă Wizz Air. Reprezentanţii companiei spun că abia miercuri noaptea, la ora 0.40, au fost informaţi de către oficialii aeroportului timişorean de măsurile luate. Peste 100 de pasageri ai unei curse Wizz Air, din direcţia Veneţia, au fost plimbaţi în noaptea de marţi spre miercuri şi toată ziua de ieri, cu autocarele, de la aeroportul timişorean la cel din Arad, pentru a se putea îmbarca în aeronavele Wizz Air spre destinaţiile dorite.

„După ce a aterizat pe pista aeroportului Timişoara, aeronava Wizz Air care efectua zborul din 17 martie, de la Veneţia, s-a lovit de resturi de asfalt prezente pe pistă. Cei 107 pasageri au fost debarcaţi în mod normal şi în condiţii de maximă siguranţă, însă aeronava Wizz Air a fost afec tată şi nu a putut să opereze în continuare zborul către Barcelona. Compania a trimis o altă aeronavă pentru a efectua cursa menţionată”, explică Nataşa Kazmer.  MOLDOVA

Traficul de la Bacău se mută la Iaşi şi Bucureşti   Aeroportul Internaţional din Bacău se va închide, începând de astăzi, până pe 12 aprilie. Măsura a fost luată de compania Blue Air, cea care a luat în concesiune aeroportul, pentru modernizarea pistei principale. Astfel, toate cursele de pasageri vor fi redirecţionate spre Aeroportul Internaţional „Aurel Vlaicu”, din Bucureşti, şi spre Aeroportul Iaşi. Potrivit lui Lucian Sion, directorul tehnic al Aeroportului Bacău, în această perioadă e vorba de circa 7.000 de pasageri, care vin şi din judeţele limitrofe.

De la Bacău operează în special curse spre Torino, Milano, Roma sau Bologna. Pentru transferul pasagerilor de la Bacău, Blue Air va asigura câte două autocare pentru fiecare zbor, cu excepţia curselor din datele de 20, 21, 22 martie, 9, 10, 11 şi 12 aprilie. Închiderea aeroportului din Bacău îi va afecta şi pe militarii de la Baza Aeriană 95, care folosesc aceeaşi pistă pentru zborurile aparatelor MiG 21 Lancer. „Este posibil ca noi să preluăm de la Aeroportul Bacău un număr de 7-8 curse în intervalul 9-12 aprilie, nu este nimic stabilit, operatorii urmează să decidă dacă vor renunţa sau nu la acele curse. Aveau foarte puţini pasageri, o încărcătură de 20-30 de pasageri pe charter.

Noi suntem pregătiţi să preluăm aceste curse care aveau ca destinaţie Roma, Bologna şi Torino, însă prioritare sunt cele din programul nostru”, a explicat Cristian Stanciu, directorul Aeroportului Iaşi. Potrivit oficialului, interesul instituţiei este să opereze cât mai multe curse. „Din pricina crizei, de la începutul anului a trebuit să anulăm în jur de 10 curse, cifra este foarte mică având în vedere că avem 6 curse pe zi”, a adăugat Stanciu. (Ovidiu Pauliuc, Maria Craus)