Un grup de pasionaţi ai culturii gastronomice declară război localurilor care oferă mâncare proastă şi îşi propune să regândească bucătăria românească.
În timp ce patronii restaurantelor şi bucătarii s-au obi şnuit să ofere cât mai multe semipreparate sau chiar specialităţi luate de-a gata de pe rafturile supermarketurilor, clienţii au ajuns să considere că aceasta este deja o stare de normalitate. În acest context, Proiectul Restograf, lansat ieri la Hotelul Marshal, din Capitală, vine să combată această opinie generalizată a consumatorului şi declară în mod oficial "război" tuturor restaurantelor care dau mâncare proastă bucureştenilor.
Invitaţi de marcă la demararea proiectului
"«Gastronomia este cultură », iar scopul principal al acestui proiect nu este să promoveze cele mai sofisticate şi scumpe restaurante, ci dimpotrivă, Restograf se adresează unui public cât mai larg şi cu venituri modeste", a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, fostul ministru al culturii, Theodor Pa leologu, unul dintre membrii fondatori ai acestuia. La eveniment au mai luat parte şi George Butunoiu, prof. Mircea Cinteză, Adrian Papahagi, Petre Guran, Alex Todericiu şi Valeriu Nistor. Principalele "arme" ale Restograf în această luptă sunt critica acidă şi laudele publicate pe www.restograf.ro, site ce conţine evaluări şi descrieri ale restaurantelor bucureştene, topuri, articole, ştiri, comentarii ale consumatorilor şi dezbateri pe această temă.
Apel pentru mâncăruri fine
"Mâncare ţărănească se găseşte peste tot în Bucureşti, mâncare boierească nu prea există. Problema este că la aproape toate restaurantele cu specific românesc cam duhneşte a varză acră, deci bucătăria românească trebuie regândită", a declarat Mircea Dinescu. Proiectul Restograf promovează transparenţa în actul gastronomic public şi îşi propune să definească şi să încurajeze iniţiativele culturale, educaţio nale, ştiinţifice şi politice din domeniul gastronomic: studii, cercetări, programe educaţionale, eve nimente, proiecte politice şi legislative etc.