Restaurantele ar putea rămâne deschise după 1 iunie. Ce condiții trebuie îndeplinite

Puțini români își permit să mănânce la restaurant. Cifre îngrijorătoare. Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile iau în considerare ca restaurantele să rămână deschise în anumite localități, după 1 iunie, dacă vor fi îndeplinite o serie de condiții.

De la 1 iunie, restaurantele ar putea rămâne deschise indiferent de rata de incidență de infectare cu coronavirusul. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu. Într-un interviu la TVR 1, premierul a declarat că după 1 iunie se va discuta despre măsuri de relaxare pentru restaurante. Astfel, potrivit premierului, restaurantele ar putea rămâne deschise la o capacitate de 30-40% indiferent de rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19.

„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca - nu cred că este momentul, în spaţiul public. Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat”, a spus Florin Cîţu.

El a explicat că într-o localitate în care rata de vaccinare este ridicată, restaurantele pot rămâne deschise la o capacitate redusă.

„Suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare - putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30% - 40%. (...) Acum putem să vorbim de altfel de turism în ţară dacă ne vaccinăm”, a spus premierul.

Obiectiv: 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie

Florin Cîțu a subliniat că obiectivul autorităților este să vaccineze cinci milioane de persoane, împotriva COVID-19, până la 1 iunie.

„Ieri am depăşit 3 milioane. Sunt 3 milioane de persoane vaccinate. E important, pentru că asta înseamnă 20% de persoane vaccinate. Avem un obiectiv ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, peste 30% dintre persoanele care ar trebui să fie vaccinate, persoanele adulte.

E important, pentru că ne-am uitat la ţările care până acum au avut un grad mai mare de vaccinare, mai rapid decât noi şi aici au început să introducă măsuri sau să scoată din măsurile pe care le aveau pentru a ne apropia de realitate. Această ţintă de 5 milioane e foarte importantă. (...) E foarte realist”, a afirmat prim-ministrul.

Centre de vaccinare mobile și la locul de muncă

Pentru a crește rata de vaccinare, vor fi deschise centre și în sediile companiilor, acolo unde se dorește. Astfel, salariații și rudele lor vor putea fi imunizate la locul de muncă. De asemenea, a mai spus premierul, vaccinarea se va face și prin centrele mobile.

„În companii vom face centre de vaccinare, acolo unde doresc companiile şi unde se vor vaccina atât persoanele care lucrează, angajaţii, cât şi membrii familiilor acestora”, a spus premierul Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că vaccinarea este singura soluție pentru a reveni la normalitate și pentru a ne relua viața dinainte de pandemie.

„Nu există altă soluţie. Nu putem să găsim altă soluţie, nu avem altă soluţie în acest moment decât să ne vaccinăm. Campania aceasta de vaccinare nu reprezintă un moft, nu este un obiectiv al acestui Guvern. Este o campanie pentru viaţă. Uitaţi-vă prin ce am trecut anul trecut, uitaţi-vă la numărul de persoane care au murit. (...) Este o campanie pentru a reveni la normalitate şi pentru a trăi o viaţă normal”, a mai afirmat Florin Cîţu.