Restaurant românesc, pe malul Adriaticii

Două surori românce stabilite în Italia de opt ani, Laura G. (31 ani) şi Luciana T. (26 ani) au inaugurat, acum trei ani, primul lor restaurant, în oraşul italian Civitanova Marche, de pe malul mării Adriatice. Cu toate că au vrut de la început ca localul lor să fie unul cu meniu românesc, au mai aşteptat doi ani până să modifice specificul acestuia.

Din 2004, cele două surori au început să caute spaţiul necesar pentru a-şi deschide afacerea. Acest proces s-a dovedit a fi însă mai dificil decât anticipaseră.

Preţurile de închiriere erau mult prea mari. În cele din urmă, au găsit un garaj, la parterul unui edificiu, pe care l-au transformat într-un local frumos şi rafinat. "Începutul a fost mai greu pentru că nu eram cunoscuţi şi pentru că, într-o astfel de activitate, este necesară multă experienţă pentru a reuşi să mulţumeşti pe toată lumea”, a declarat Laura. Tot ea a ţinut să menţioneze că ”acum patru ani nu aveam curajul sa îi dăm localului nostru specificul românesc. Nu ştiam cum vor reacţiona clienţii sau dacă ideea va fi una câştigătoare.”

Pe 17 noiembrie 2007, au schimbat numele restaurantului, în "Etno Mania", şi meniul, cu produse tradiţionale. Cu toate acestea, succesul lor a rămas constant. Datorită seriozităţii şi pasiunii cu care lucrau, au reuşit să atragă un număr tot mai mare de clienţi.

Pe timpul verii, restaurantul a fost plin în permanenţă. "Am făcut acestă schimbare pentru că am rămas şi vom rămâne mereu românce. Pentru că România a fost şi va ramâne mereu ţara noastră şi o vom purta mereu în suflet".

O afacere de familie

În ceea ce priveşte reacţia soţului Laurei, acesta a susţinut-o de la început. "A fost chiar încântat de ideea noastră, de entuziasmul nostru, iar acum este mereu prezent alături de noi, în sală, în bucătărie sau alaturi de clienţi", a mai precizat Laura.

Amabilitatea cu care am fost întâmpinaţi de soţul Laurei ne-a făcut mare placere. Ne-a prezentat vinuri de calitate, ne-a sfătuit în alegerea meniului şi a fost o gazdă excelentă.

Mirarea a fost şi mai mare când am constatat că este un rafinat cunoscător al vinurilor românesti. "Fără îndoială, vinurile românesti sunt de foarte bună calitate. Preferatele mele şi a majorităţii clienţilor italieni sunt vinurile roşii, seci. Românii preferă mai mult vinurile albe, dulci sau semidulci. Oricum, încercăm să mulţumim pe toată lumea şi am convingerea că reuşim!", a mai adăugat acesta.

Nu am putut să-l contrazicem, pentru că în acea seară restaurantul era plin de clienţi. Un alt aspect asupra căruia cele două surori s-au concentrat a fost ambientul. ”Avem cantăreţi români care au în repertoriul lor şi multă muzică uşoară sau populară românească. Încercăm să mulţumim pe toată lumea”, ne-a declarat Luciana.

Cu toate că au angajat alte patru persoane care să le ajute, cu greu am reuşit să stăm de vorbă cu cele două românce. Pe toată durata serii erau când la bucătărie, când în sala restaurantului, discutând cu toti clienţii, reuşind să fie gazde perfecte. Am fost plăcut impresionaţi şi de calitatea tacâmurilor, a paharelor de cristal şi a decorurilor rustice din sala restaurantului.

Cu ocazia Revelionului, au organizat o masă festivă, la care au participat aproximativ 70 de persoane. S-au servit doar bucate şi vinuri românesti. Nu au lipsit din meniu sărmăluţele, friptura, cârnaţii sau mezelurile româneşti.

Realitatea din Italia Corespondent, Andi Rădiu