Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, luni, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat Administraţia Prezidenţială.
La discuții vor fi prezenți premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Iohannis cere îmbunătățirea PNRR
Șeful statului a anunţat că a convocat această şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la PNRR, menţionând că acest plan va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.
„Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3 - 4 ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectul în aşa fel încât proiectele să fie acceptate", a afirmat Iohannis.
El a mai spus că nu doar România e în această situaţie, ci toată lumea, având în vedere „noutatea şi presiunea" timpului foarte scurt de implementare.
„Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei. Vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea folosi aceşti bani. Este o sumă foarte mare: 30 miliarde de euro. Avem şansa să punem în practică reforme care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum tot din lipsa de bani nu s-au realizat. Eu sunt foarte hotărât ca, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes", a declarat Klaus Iohannis.
Premierul Cîțu neagă că Planul a fost refuzat de Comisia Europeană
Premierul Florin Cîţu a declarat şi el săptămâna trecută că România se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru PNRR şi că nu este adevărat că documentul a fost refuzat, ci doar s-a pus în discuţie o remodelare a acestui plan.
„Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost săptămâna trecută acolo, este o negociere. Noi am prezentat un plan, Comisia Europeană a venit cu comentarii, noi revenim cu aceste comentarii. Eu nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru, cred că este vorba de a remodela ce avem noi în planul nostru de redresare şi rezilienţă, pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Deci, nu văd aici nicio problemă", a subliniat Cîţu.
Vicepremierul Dan Barna a declarat, tot săptămâna trecută, că România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pentru sistemul de irigaţii, scrie Agerpres.