Republica Moldova, nouă strategie de apărare. Principalele pericole

Sursa foto: Ministerul Apărării al RM

Guvernul de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru Strategia Națională de Apărare a Republicii Moldova. Este un mecanism de transpunere în practică a obiectivelor de securitate şi apărare ale statului, stipulate în Strategia Securității Naționale, aprobată de parlament, în decembrie 2023.

Noul document identifică drept risc major o „posibilă extindere” a acțiunilor militare ruse din Ucraina, „în special, în regiunea Odessa” și „stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele Republicii Moldova”, conform Radio Europa Liberă.

România, partener esențial pentru Republica Moldova, în apărarea și securitatea statului

Alte amenințări majore stipulate în document, la adresa „securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice” ale Republicii Moldova, potrivit aceleiași surse, reprezintă „operațiile de tip hibrid” ale Rusiei, desfășurate „direct sau prin intermediul unor interpușilor locali”. Un paragraf al strategiei se referă la „amenințarea majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale”. Este vorba de forțele ruse din regiunea transnistreană, „precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional” din stânga Nistrului, care ar avea „capacitate operațională considerabilă”.

România, țară membră și a UE, și a NATO, este un „partener esențial pentru Republica Moldova”, iar relația cu ea în domeniul apărării „cunoaște o dezvoltare semnificativă”, în timp ce „un dialog intens cu Ucraina” este considerat  „vital” de autorii strategiei.

 

Până în 2030, Republica Moldova, tinde să devină furnizor de securitate regională și internațională

„Scopul Strategiei Naționale de Apărare a Republicii Moldova constă în dezvoltarea unui sistem național de apărare, robust și modern, cu o resursă umană profesionalizată și capabilități corespunzătoare provocărilor de securitate actuale”, a explicat, la evenimentul de azi, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Chișinău.

Integrarea în arhitectura de securitate și apărare a UE, aprofundarea relațiilor de cooperare bilaterale, regionale și internaționale în domeniul apărării și securității militare – sunt obiectivele esențiale ale documentului. Ne referim și la realizarea cheltuielilor de apărare de 1% din PIB, până în 2030 și poziționarea Republicii Moldova, ca furnizor de securitate regională și internațională, dar și ca partener de încredere.

Autoritățile de peste Prut vor să depășească cele mai dificile provocări de după cel de-al Doilea Război Mondial

„Ne propunem să consolidăm credibilitatea strategică a țării prin creșterea graduală a alocațiilor pentru apărarea națională și, respectiv, să valorificăm statutul de furnizor regional și internațional de securitate al Republicii Moldova”, a menționat Anatolie Nosatîi, se arată într-un comunicat oficial.

Conform notei explicative privind necesitatea  Strategiei Naționale de Apărare a Republicii Moldova, „astăzi, sistemul european de securitate și apărare se confruntă cu cele mai serioase provocări de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, acțiunile sale hibride, încălcarea grosolană a principiilor dreptului internațional, precum și a prevederilor acordurilor multilaterale care stau la baza funcționării sistemului internațional de securitate, au afectat semnificativ pacea și securitatea atât a continentului, cât și a Republicii Moldova”, informează Infotag.

Este documentul de politici pe care se va baza planificarea apărării naționale, menit să coordoneze eficient eforturile instituțiilor responsabile de apărarea și securitatea militară.