Republica Moldova și NATO, un parteneriat de 30 de ani. Angajamentul Alianței

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Situația de securitate din regiune, în contextul conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, a fost discutată de ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. La întrevedere a participat și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Republica Moldova se poate baza oricând pe sprijinul NATO.  Mihai Popoșoi, ministrul Afacerilor Externe, a transmis că, în contextul geopolitic actual, Republica Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile de reziliență și apărare pentru a asigura securitatea și liniștea cetățenilor:

”Secretarul General adjunct al NATO a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al țării. Mircea Geoană a exprimat disponibilitatea de a susține în continuare procesele de reformare și modernizare a Republica Moldova. În acest an marcăm 30 de ani de colaborare cu NATO în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace”.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Republica Moldova nu trebuie să se teamă de Rusia

Mircea Geoană a declarat, pentru Europa Liberă, că NATO nu vede în acest moment un risc militar la adresa Republicii Moldova, dar crede că Rusia va încerca să deraieze drumul pro-european al Chișinăului în acest an electoral.

„Ucraina este, într-un fel, prima linie de apărare pentru noi toți, inclusiv pentru Republica Moldova. Avem tot interesul să continuăm să sprijinim Ucraina. Nu vedem un risc militar la adresa Republicii Moldova. În schimb, vedem alte riscuri de natură hibridă, o retorică strategică menită să creeze îndoială și teamă în populația din Republica Moldova”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană. Sursă foto: Facebook

Mircea Geoană a mai precizat că, în acest an, când vor avea loc alegeri în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova, Rusia va încerca, fără îndoială, să le pună în pericol democrațiile: „Este clar că în Federația Rusă există interes evident pentru a deraia drumul pro-occidental al Republicii  Moldova sau al altor țări candidate la aderarea la UE.

Deci, e nevoie de vigilență maximă. Apărați-vă democrația. Aici nu este vorba de o persoană politică sau altceva, este totalmente inacceptabil ca un terț să încerce să schimbe votul liber al cetățenilor unei țări. Că unii votează într-o direcție sau în alta este un subiect electoral și politic”.