Republica Moldova încearcă să se decupleze definitiv de Moscova. Ce țară intenționează să asigure integral energia și gazele necesare

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova face eforturi să se decupleze definitiv de dependența față de Rusia, motiv pentru care caută surse alternative de unde se poate aproviziona cu energie electrică și gaze naturale.

În acest sens, ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, a declarat că țara noastră intenționează să asigure Republicii Moldova aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale „în integralitate şi în totalitate”, conform informațiilor furnizate de Agenția TASS.

În ceea ce privește gazele naturale, avem gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Săptămâna trecută, noi, în guvern, am aprobat un memorandum privind consolidarea cooperării cu Republica Moldova în domeniul energiei”, a spus ministrul român.

România intenționează să furnizeze Republicii Moldova energie și gaze

Ministrul român a subliniat că se investighează în prezent opțiuni pentru extinderea capacității gazoductului. De asemenea, el a menționat că proiectul Suceava-Bălți, o linie de transport a energiei electrice de 400 kV care va conecta direct România și Republica Moldova, este în curs de dezvoltare și reprezintă un real succes.

„Companiile Nuclearelectrica și Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement) în contextul dezvoltării Unităților 3 și 4 (ale Centralei Nucleare Cernavodă din România). Practic, ne dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie electrică și gaze naturale din România”, a mai subliniat Virgil Popescu.

În acest context, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat pe 18 mai că țara nu mai depinde de gazul rusesc. Aceasta a reușit să renunțe la utilizarea combustibilului rusesc prin conectarea la rețeaua energetică europeană.

Pe teritoriul Moldovei este în vigoare starea de urgență, care a fost declarată din cauza crizei energetice, provocată de probleme legate de deficitul de gaze și de o creștere abruptă a prețurilor la combustibili. Din decembrie 2022, „Moldovagaz” primește gaze de la două surse, întreprinderea de stat Energocom și Gazprom din Rusia.

Gazul rusesc este livrat în regiunea Transnistria, în timp ce restul teritoriului Republicii Moldova utilizează gaze din rezervele acumulate, care depășesc 200 de milioane de metri cubi. Guvernul a comunicat anterior că țara nu deține propriile facilități de stocare, astfel că rezervele de gaze moldovenești sunt depozitate în Ucraina și România, potrivit știripesurse.ro.