Scandal în Republica Moldova, după demiterea șefului DGETS. Contre între Ministerul Educației și Primăria Chișinău

Scandal în Republica Moldova, după demiterea șefului DGETS. Contre între Ministerul Educației și Primăria Chișinău Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova. Sursa foto: mec.gov.md

Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a explicat de ce a decis să-l demită pe șeful DGETS, și de ce primăria Chișinău a girat o numire ilegală.

În Republica Moldova, șeful Direcției Generale Educație Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost concediat, printr-un ordin al ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Decizia a avut la bază faptul că Pavaloi a fost numit în funcție, fără concurs, pentru o perioadă nedeterminată, printr-o decizie a primarului.

Numirea a fost oficializată anul trecut, pe 14 august. Ministrul Dan Perciun a explicat într-o postare publicată pe Facebook de ce a luat decizia demiterii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizie de demitere, luată de ministrul Educației din Republica Moldova

„În legătură cu declarațiile primarului municipiului Chișinău privind demiterea lui Andrei Pavaloi din funcția de șef al direcției Generale Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău, Ministerul Educației și Cercetării menționează următoarele: Andrei Pavaloi a fost numit în funcția de șef DGETS contrar prevederilor Codului Educației, adică în lipsa unui concurs și pentru o perioadă nedeterminată de timp printr-o dispoziție a primarului.

La 14 august 2023, Primarul General al mun. Chișinău a emis Dispoziția nr.848 Cu privire la modificarea raporturilor de serviciu prin promovare a dlui Andrei Pavaloi, acesta din urmă fiind numit în funcția de șef direcție. Din dispoziția emisă de primar rezultă că șeful Andrei Pavaloi a fost numit în funcție prin promovare (fără a fi specificată perioada pentru care se promovează în funcția de șef OLSDÎ). Condițiile de constatare a încetării de drept a raporturilor de serviciu cu dl Andrei Pavaloi, șef al Direcției Generale Educației, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău sunt reglementate de Legea nr.257/2023:

Explicațiile lui Dan Perciun

„Raporturile de serviciu ale conducătorilor organelor locale de specialitate în domeniul învățământului de la a căror numire în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți prin concurs, precum și ale conducătorilor care au fost numiți pe perioadă nedeterminată încetează de drept la data expirării termenului de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”. A explicat ministrul Educației.

sursa: anticoruptie.md

„Potrivit aceleiași legi, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu conform se face prin act administrativ al autorităților cu competențe legale de numire în funcție. În același timp, în cazul neemiterii, de către autoritățile cu competențe legale de numire în funcție, a actului administrativ în termenul de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu se face prin act administrativ emis de Ministrul Educației și Cercetării, care se aduce la cunoștința persoanelor respective în termen de cel mult 5 zile lucrătoare. Drept urmare a faptului că Andrei Pavaloi a fost numit în funcție fără concurs și pentru un termen nedeterminat, a fost constatată încetarea raporturilor de serviciu cu acesta, interimatul funcției de șef al direcției fiind asigurat de Viorica Negrei”, a mai transmis Dan Perciun.

Oficialii Primăriei din Chișinău au spus că ordinul Ministerului Educației „este o imixtiune directă în treburile municipalităţii și reprezintă o încălcare a principiului autonomiei locale”. „Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar Primarului General”.