Un pas important făcut astăzi, din punct de vedere procedural de Republica Moldova. Țară care își continuă parcursul pentru integrarea europeană. În urma Referendumului ce a fost organizat la data de 20 octombrie, Constituția a fost modificată. Iar astăzi, schimbarea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Republica Moldova. Modificarea Constituției, publicată în Monitorul Oficial
Așadar, preambulul legii supreme a fost ajustat cu două alineate noi cu următorul cuprins: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova
De asemenea, a fost introdus titlul V prim - INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ - şi are următorul cuprins: Aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene:
Ce s-a ajustat în actul fundamental
(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabileşte de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare'.
Magistraţii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au confirmat pe 31 octombrie rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.
Comisia Electorală Centrală declarase în 25 octombrie că referendumul din 20 octombrie a fost valabil, prezenţa la urne fiind de 50,72%.
Cetăţenii moldoveni au răspuns la întrebarea "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Pentru "da" au fost 749.719 din cele 1.488.878 de voturi valabile, iar pentru "nu" 739.155 de voturi.
Referendumul a fost organizat la iniţiativa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Iniţiativa de revizuire a Constituţiei a fost semnată de 46 de deputaţi şi a fost avizată de Curtea Constituţională, după cum menționează Agerpres.
Maia Sandu a câștigat un nou mandat, un succes dublat și de cel de la Referendum. Și asta în ciuda gravelor ingerințe ale Rusiei în societatea din Republica Moldova.