Reporterii Evenimentului Zilei, împreună cu Armata, au salvat viața unui om. România acum 26 de ani

În urmă cu 26 de ani, în luna octombrie, reporterii de serviciu de noapte al cotidianului Evenimentul Zilei s-au confruntat cu o situație deosebită. În vremurile în care nu exista SMURD sau protocoale pentru salvarea vieților, jurnaliștii au apelat la sprijinul Armatei Române.

Pe 8 octombrie 1992, la ora 12:30, în comuna Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație. Victima era Constantin B. care pe atunci avea 48 de ani și lucra la SC Hermann din Ploiești.

În urma evenimentului rutier victima a fost transportată la Spitalul Județean din Tulcea dar aici, în loc să fie tratat, suferă un nou accident după ce cade de pe masa de radiologie din cauza neglijenței personalului medical aflat în serviciu la acea dată. Ulterior este transportat la Spitalul Județean Constanța, unde medicul neurochirurg, fără a consulta pacientul, dă diagnosticul prin telefon:

„Traumatism coloană vertebrală cervicală și lombară, paraplegie.” “În urma stării grave (temperatură 40) și a sufocării, medicul anestezist Constanța Constantinescu recomandă, în particular, soției pacientului, transportul urgent al acestuia la București”, notau jurnaliștii Corneliu Ciocan și Gabriel Mihailovici. Soția victimei, Tița, apelează la ora 5.40 redactorii de serviciu, prin intermediul Telefonului de Noapte, solicitându-le ajutorul. Aceștia apelează la rândul lor la sprijin din partea ROMAVIA.

 

A fost un gest pur umanitar

În pofida bunelor intenții, problema depășea competențele aviatorilor civili. Astfel, la orele 6.00 se face apel la Comandamentul Aviației Militare. După doar 10 minute ofițerul de serviciu, căpitanul Marin Pătru, anunță avizul favorabil al forurilor de decizie.

La ora 6:35 un elicopter PUMA cu indicativul 40, având un echipaj format din maior Constantin Constantin, căpitan Marian Olteanu și maistrul Gavrilă Grec, a decolat de la Baza 90 Otopeni ajungând la Constanța la ora 7.35 și rămâne cu motoarele în funcțiune. Are loc joncțiunea cu ambulanța în care se afla accidentatul.

La ora 7.40 elicopterul decolează de la Constanța și ajunge în 50 de minute la București. Reporterii au încercat să facă rost de o salvare având în vedere că Spitalul 9 nu avea mașini disponibile sau în stare de funcțiune.

Cu chiu cu vai au reușit să facă rost de o ambulanță. La ora 8.35 la Baza de la Otopeni ajunge și directorul general al SC Hermann, Herman Helmudt Horst, care a încercat să achite contravaloarea transportului, dar căpitanul Marian Olteanu i-a spus: Armata a făcut un gest pur umanitar. La ora 9.20 pacientul ajunge la Spitalul nr. 9.

La ora 9.30 doctorul Mihai Popescu introduce pacientul direct în radiografie și apoi în sala de reanimare. Diagnosticul: traumatism vertebro-medular cervical, tetraplegie produsă prin deflexiune. A doua zi reporterii erau anunțați că viața bărbatului a fost salvată nemaifiind vorba de nici un pericol. Comandantul Aviației Militare Române de la acea dată, generalul Horia Opruță, a transmis printr-un comunicat de presă: Comandamentul Aviației Militare Române a încheiat în anul 1990 un Protocol cu Ministerul Sănătății, conform căruia, cazurile deosebit de grave, ce necesită internări urgente, pot fi rezolvate, cu ajutorul Aviației Militare, care, în acest scop, pune la dispoziție, gratuit, în scopuri umanitare, mijloace de transport aeriene.