Cea de-a XIX-a ediție a Indagra a fost inaugurată ieri, la Romexpo. Cei mai importanți producători s-au întâlnit cu reprezentanți ai statului, viitori parteneri sau oameni pasionați de agricultură.
Băuturile tradiționale, pâinea pe vatră care cântărea peste şapte kilograme, carnea de taur la proțap şi portul popular al expozanților, diferit în funcție de zona natală, au întâmpinat curioşii care nu au mai ținut cont de temperaturile scăzute. Mustul tradițional şi țoiurile de licori pentru bărbați puternici au dat frâu liber conversațiilor şi întrebărilor pentru oficialii prezenți la eveniment.
„Anul acesta, 41.000 de metri pătrați au fost puși la dispoziție expozanților, cu 5.000 de metri mai mult față de anul precedent. Peste 27 de țări prezente la cea de-a XIX-a ediție a Indagra înseamnă că foarte multe state sunt interesate de sectorul agricol al României şi asta nu poate decât să ne încânte, la târg fiind prezente peste 120 de firme atât româneşti, cât şi străine”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerț a României. Producătorii străini
Zeci de investitori chinezi
Tot la Romexpo a fost organizată și a „IX-a ediție a Forumului 16+1 – China și statele din Europa Centrală și de Est”. Maşini negre cu oficiali, gărzi de corp şi jurnalişti de origine chineză au fost prezenți la Romexpo, aceștia vizitând o parte din cei 400 de metri pătrați unde au fost poziționate standurile. „Cel mai important târg din România are un potențial enorm de dezvoltare. Prin forumul 16+1 între China şi țările europene se strâng foarte multe legături în mediul afacerilor. Sper să fie un schimb fructuos de informații între specialiștii din agricultură și experții din cercetarea agricolă, între reprezentanți ai autorităților și posibili investitori în acest domeniu”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Acesta s-a ocupat personal de prezentarea oficială a noutăților, rolul de invitat fiind jucat de primul ministru Victor Ponta, care i-a adresat o replică mai în glumă, mai în serios: „De ce nu lauzi Ministerul de Finanțe că și-a dat 600 de milioane de euro?”. Se pare că primul ministru a avut replicile electorale la el, ieri. Fiind întrebat de fotograful EVZ dacă nu vrea să urce pentru o poză în tractorul lângă care se afla în acel moment, răspunsul din partea lui Ponta a fost: „În tractor se urcă doamna Udrea, nu eu.”
Pentru participanți, prezența la târg e cel mai important prilej de a se prezenta publicului larg, dar mai ales partenerilor de afaceri, Indagra fiind cel mai mare eveniment agricol al anului.
„Creștem atât în imagine cât și vânzări” explică Şerban Constantin, deţinătorul unei mustării tradiţionale. În afacerea sa, cel mai important lucru, fiind nevoit să păstreze strugurii proaspeţi până la jumătatea lunii octombrie, astfel va putea continua să vândă must atunci când nimeni nu va mai putea oferi suc de struguri.
Crescătorii de animale pentru carne au fost prezenți, de asemenea, în număr mare la târg.
Un taur imens la proţap a strâns atât curioşii, cât şi pofticioşii în jurul său, fiind un lucru pe care mai ales bucureştenii nu îl văd în fiecare zi. „Avem peste 10.000 de vaci-mamă și peste 6.000 de tăurași pe an. Un sfert din tauri se îndreaptă spre montă, iar restul vor merge spre abator. Pe viitor, încercăm să vindem direct, fără probleme, persoanelor interesate, târgul fiind locul unde ne facem cunoscută activitatea şi ne întâlnim cu ceilalţi crescători” a declarat pentru „Evenimentul zilei” un reprezentant al asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România.
Printre expozanţi au fost şi marile branduri româneşti, producători de utilaje care au prezentat inovaţii în tehnologia agricolă. În fiecare an, standurile produselor bio sunt mai numeroase, surpriza din 2014 fiind extragerea veninului de albină pentru cremele înlocuitoare ale operaţiilor cu botox.
Indagra continuă să primească vizitatori şi în acest weekend, ultima zi de vizită fiind duminică, 2 noiembrie.