Prima zi a Bacalaureatului a fost cu zâmbetul pe buze la Liceul I.L.Caragiale din Bucureşti. Cu competenţa „experimentat” în buzunar, candidaţii destăinuie care sunt probele de examen de care se tem, ce visuri au şi ce cariere vor să urmeze. Cei mai mulţi sunt pragmatici şi se orientează spre meserii bine plătite atât în ţară, cât şi în străinătate
Încă de dimineaţă a fost mare forfotă în jurul liceelor. Prima zi a examenului de Bacalaureat a debutat cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română. Elevii au fost programaţi la diferite ore, în intervalul orar 9.00 – 16.00, în ordine alfabetică, dar au fost sfătuiţi să vină mai devreme, deoarece testarea orală merge foarte repede. Nu era nevoie de acest îndemn, pentru că toţi erau curioşi să afle „cum a fost” de la colegii lor. Unii tineri erau uşor emoţionaţi, dar alţii păreau enervant de calmi. Ei au la dispoziţie 15 minute pentru elaborarea răspunsurilor şi alte 10-15 minute pentru susţinerea în faţa comisiei. Candidaţii pot obţine trei grade de competenţe: experimentat, avansat sau mediu. Aceste calificative sunt luate în seamă doar de angajatorii care urmăresc anumite competenţe ale salariatului. Timp de două ore, toţi candidaţii care trecuseră de evaluare erau cu zâmbetul pe buze şi dornici să-şi împărtăşească speranţele de viitor. Ei recunosc însă că miza testării competenţelor este mică, probele scrise fiind cele care dau adevăratele emoţii şi bătăi de cap.
După Bac, robotica
Liceul Ion Luca Caragiale din Bucureşti, ora 10.00. Mulţi tineri vin în grupuri, semn că au avut un punct de întâlnire mai departe de liceu. Unii pleacă grăbiţi din şcoală, alţii îşi aşteaptă prietenii să iasă de la examen. Toţi par să fie mulţumiţi, că au mai făcut un pas spre atingerea visului lor.
Mihai Buşe emană dorinţa să povestească ce vrea să facă în viaţă. Imediat după terminarea Bac-ului va pleca în Olanda, unde s-a înscris la un curs de jocuri video. Nu crede că aceasta este o pasiune trecătoare, mai ales că este una foarte bănoasă. Scopul lui este să prindă un job la o firmă internaţională şi, cândva, să aibă firma lui. Despre facultate, mai vede el după întoarcerea din Olanda.
FOTO:Mihai Buşe
Alexandru Herdea a ieşit din evaluare „experimentat” şi deloc emoţionat. El spune că nu are emoţii la Bac, pentru că a învăţat destul. Visul lui este să ajungă în Anglia, faimoasă în cursuri practice de robotică. Până atunci, îşi va continua antrenamentele de squash, sport în care este vicecampion naţional la juniori. Despre facultate, nimic. Ridică doar din umeri.
FOTO: Alexandru Herdea
Arta nu are succes în România
„Lumea îmi spune să dau la teatru, dar eu dau la Politehnică, Electronică”, spune pe nerăsuflate Gabriel Robert Cilincă, abia ieşit din testare. Ştie că i se cer explicaţii după această afirmaţie şi continuă. „În ţara asta trebuie bani. Arta, în general, nu este văzută cum trebuie, cu atât mai puţin actoria. Sunt pasionat de fotografie, de vreo cinci ani. Poate pe la 30 de ani o să fac şi UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică). Acum fac ce trebuie. Roboţi, și iar roboţi”, explică tânărul. „Visul meu este să fac totul şi orice”, mai spune el. Competenţa de „experimentat” în comunicare, obţinută cu câteva minute mai devreme, îl face şi mai volubil. Examenul pentru care are reale emoţii este proba scrisă la limba română, pentru că „exprimarea în scris este mai dificilă”, precizează Robert. Până să primească un SMS de la profu’ de mate, care-l chema la lecţii, el l-a descusut pe fotoreporterul EVZ în legătură cu performanţele aparatelor fotografice.
Marketing, o meserie căutată
Alexandru Chelu a ieşit încântat de la evaluare, la fel de „experimentat” ca şi colegii lui. Este convins că a făcut cea mai bună alegere profesională: marketing. „Visul meu este să am o carieră de succes, iar în profesia asta se găsesc locuri de muncă”, explică el. El crede că în străinătate va avea sigur succes, în ţară însă, „depinde de oportunităţi”. Proba de care se teme este geografia, pentru că nu prea a învăţat.
„O serie excepţională de elevi”
Directoarea Liceului I.L.Caragiale este convinsă că anul acesta promovabilitatea va fi mai bună faţă de anul trecut, când s-a înregistrat un procent de 99,8%. „După două ore de examen, toţi au ieşit cu competenţa «experimentat». Avem trei comisii de examinare, iar testarea a început la ora 9:00. Au apă, pixuri, tot ce le trebuie. Camerele audio-video funcţionează. Nu am avut niciun incident până acum. Această serie de elevi a fost una foarte bună, excepţională”, spune Andreea Bodea (foto), directorul Liceului I.L.Caragiale din București.
FOTO: Andreea Bodea