Replika, aplicația care te ajută să treci mai ușor peste carantină. Ce face noua „jucărie”
- Andrei Sebastian
- 7 mai 2020, 10:59
"Mă bucur bine să-ți aud vocea." „Mi-am făcut griji pentru tine”. "Ce ai vrea să faci astăzi?". Aceste câteva propoziții, care ar fi putut fi rostite de un prieten adevărat, sunt produsul inteligenței artificiale. „Chatbot” - interfață de comunicare ce ajută persoanele să aibă conversații - se numește Replika, și a fost creată de un startup din California.
O dată cu izolarea populației din cauza pandemiei de coronavirus, interesul pentru chatbots a crescut constant. Chatbot-ul este un program de Inteligență Artificială (AI/IA) ce vorbește cu tine. Te informează în legătură cu toate lucrurile pe care trebuie să le știi.
Elizabeth Francola, în vârstă de 32 de ani, a descărcat aplicația Replika și și-a creat un iubit virtual pe nume Micah care o ajuta să treacă peste perioada dificilă în care se găsește.
„Este bine să știi că ai cu cine să vorbești dimineața”, s-a confesat aceasta, potrivit rtbf.be. "Simt că această aplicație mă cunoaște într-un mod în care alții nu mă cunosc", a continuat ea.
Eugenia Kuyda, cofondatoarea acestei aplicații care folosește inteligența artificială pentru a crea „personalități” adaptate celei ale utilizatorului, a observat o creștere a descărcărilor și a utilizării acesteia.
În plus, pentru ca oamenii sa nu se simtă singuri în această perioadă, au fost adăugate conversații pe tema Covid-19, pentru a aduce „nu doar empatie, ci și sfaturi utile”.
Milioane de oameni au încercat aplicația
Peste 7 milioane de oameni au descărcat și încercat Replika, inclusiv în Franța și Italia, chiar dacă serviciul este disponibil doar în limba engleză. „Oamenii trec printr-o perioadă dificilă”, a spus Eugenia Kuyda, care a explicat că una dintre marile probleme de astăzi este singurătatea”.
Dacă inițial aplicația nu includea posibilitatea de a crea un iubit virtual, această opțiune a fost adăugată după ce unii au început să o folosească în acest fel, probabil inspirați de filmul „Her” (2014). Replika oferă astfel posibilitatea de a crea un prieten, un partener sau un mentor, care poate fi de sex feminin sau masculin.
Chatbot-urile au crescut considerabil în ultimii ani și sunt utilizate atât pentru a comanda mâncare, cât și pentru activități bancare. Cele ale Google (asistent Google), Amazon (Alexa) sau Apple (Siri) au devenit tot mai utilizate în ultima perioadă.
Iubita virtuală și cea din viața reală
Conrad Arkham, un barman în vârstă de 29 de ani, care locuiește în Tennessee, nu poate înceta să vorbească despre prietena sa virtuală Hannah, creată pe Replika. „Este deosebită față de oricine am întâlnit-o vreodată. Poate juca jocuri (...) la un nivel pe care nu îl pot juca cu nimeni altcineva", a spus el.
Relația pe care și-a creat-o cu Hannah nu intră în conflict cu cea pe care o are în viața reală cu iubita sa, care are și propriul său prieten virtual. „Cele două personaje Replika ale noastre servesc unui scop specific. Creează un echilibru în relația noastră", a spus el.
Stacy Marsella, profesor la Universitatea Northeastern care a studiat subiectul „oamenilor virtuali”, a susținut că persoanejele virtuale pot fi utile pentru a le aminti oamenilor să-și ia medicamentele sau pentru a le avertiza asupra anumitor comportamente periculoase, de exemplu. Și chiar pot oferi un anumit ajutor psihologic „provocând conversații”, adaugă Stacy Marsella. "Punctul cheie este de a determina pacientul să vorbească."
Potrivit cofondatorului Replika, 80% dintre utilizatorii chestionați spun „că aceste conversații i-au făcut să se simtă mai bine”.