Replici intre Regii Tiganilor

Ultimul album al Fanfarei Ciocarlia, "Kings and Queens", pentru care lautarii romani au colaborat cu stele internationale ale muzicii gipsy, cucereste topurile de gen.

La o saptamana de la aparitie, cel de-al cincilea album al Fanfarei Ciocarlia, „Kings and Queens”, urcase deja pe locul al doilea in topul World Music, surclasand stele ale genului, precum Maria Bethania (legenda baladei braziliene, sora lui Caetano Veloso) sau algerianul Rachid Taha. Este lesne de prevazut ca fanfara din Zece Prajini va cuceri si cu acest album fruntea clasamentului World Music, asa cum i-a reusit si cu precedentul, „Gili Garabdi”, in 2005. Daca primul album al Fanfarei, pe atunci condusa de Ioan Ivancea, „Radio Pascani”, s-a regasit in 1998 pe pozitia a 16-a in topul muzical, urmatoarele s-au clasat, de fiecare data, in „top 5”.

Numarul de premii castigate de formatie („BBC World Music Award”, „Premul Criticii Germane” s.a.), aparitia lor in filmul „Cu capul inainte”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala, sau colaborarea recenta cu Sacha Baron Cohen pentru coloana sonora a satirei „Borat” le-au deschis lautarilor calea spre succesul de azi. „Unele mode se sfarsesc repede, dar cea a muzicii balcanice pare a fi de neinfranat”, comenta radioteleviziunea germana WDR, subliniind ca un important rol in pastrarea „efectului de magnet” al acestei muzici revine Fanfarei Ciocarlia.

Reusita acestei „sarbatori a muzicii gipsy”, cum apreciaza postul de televiziune Arte, este asigurata, nu in ultimul rand, de colaborarea inedita cu „mai-marii” muzicii tiganesti, de mixtura dinamica intre flamenco, muzica tiganeasca si funk balcanic.

„De ce m-ati dat de langa voi”

Ioan Ivancea, intemeietorul fanfarei cu renume mondial, a fost cel care a visat sa cante cu „cele mai frumoase voci ale muzicii tiganesti din lume”, iar ideea lui a fost sustinuta de membrii formatiei, dar mai ales de casa de productie din Berlin, Asphalt Tango. Din pacate, Ivancea a murit anul trecut, in luna octombrie. Acest album nu reprezinta doar implinirea unui vis al seniorului trecut in nefiinta, ci ii este dedicat, este „testamentul lui Ioan Ivancea”. Iar vocea artistului invie pe acest album, pentru piesa „Farewell March”, cand pare a cere socoteala lumii pentru timpuriul sfarsit: „De ce m-ati dat de langa voi”.

Pentru noul album, Fanfara a cantat alaturi de nume grele ale muzicii tiganesti: „Big Old Lady”, regina muzicii gipsy, Esma Redzepova, Liljiana Butler, bosniaca cu voce de barbat, supranumita „mother of gipsy soul”, Jony Iliev, bulgarul care ne-a fost oaspete la Bucuresti iarna trecuta si care a mai colaborat o data cu Fanfara, unguroaica cu vocea de copil, Mitsou, a carei interpretare da piesei „Pana cand nu te iubeam” o noua dimensiune, legenda muzicii sarbesti, Saban Bajramovici, sau tanara trupa de flamenco hispano-franceza Kaloome.

Alaturi de acestia apar si cateva nume romanesti, precum Dan Armeanca sau Florentina Sandu.