De la Roma la Alba-Iulia, RePatriot încearcă să aducă românii acasă

De la Roma la Alba-Iulia, RePatriot încearcă să aducă românii acasă

Cea de a 8-a conferinţă organizată în străinătate de RePatriot a fost urmată joi de discuții care au continuat până la miezul nopţii, într-un restaurant deținut de un antreprenor român în centrul Romei.

Vineri și sâmbătă au avut loc întâlniri directe și vizite, pentru explorarea de oportunități de afaceri cu antreprenori români. Acțiunea RePatriot “Repatriere prin antreprenoriat” s-a încheiat după 3 zile de conferințe, întâlniri și discuții  aplicate cu antreprenori români din Italia, Grecia, Spania și Franța.

Evenimentul de la Roma a debutat joi cu o conferință la Accademia di Romania, unde au participat peste 100 întreprinzători și care a fost urmărită live de peste 5.400 de persoane din toată lumea.

“Sunt prezent pentru a exprima aprecierea pentru o ințiativă lăudabilă - RePatriot. Rezultatele pe care toți le dorim, probabil imediat, apar doar dacă avem proiecte și dacă reușim să comunicăm ceea ce vrem. Nu putem râde de orice și să privim cu indiferență la ce se întamplă în jurul nostru. Comunicarea constructivă are la baza, în cazul nostru, o etică națională, care să ne responsabilizeze. E important să avem atitudine pozitivă, cu rezultate palpabile, iar capitalul uman este cea mai importantă resursă a unei țări! Vă felicit pentru inițiativă, personal, eu cred că este un success”, a declarat în cadrulconferinței Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au mai avut intervenții Felix Patrăşcanu – Fondator FAN Curier, Bianca Dancilă – Fondator GripADs, Simona Pirtea – Managing Partner la Business at Law, Magdalena Lupoi – Avocat Partener la Noerr, Lucian Rotar – Director Loginet Conseil, Marius Bostan – Antreprenor și inițiatorul proiectului RePatriot, alături de mai mulți antreprenori din Roma. Manifestarea s-a bucurat de prezența consilierului economic, Norina Boru Constantinescu.   Conferința a fost interactivă, au fost prezentate oportunități de afaceri în țară, s-a discutat despre bariere, birocrație, simplificare și corupție. Au fost puse mai multe întrebări și discuțiile au continuat informal până la miezul nopții.    “Ați câștigat experiență și cunoștințe profesionale și de afaceri într-un spațiu occidental, cu principii corecte, cu o democrație relativ consolidată și puteți aduce un bagaj civic important pentru țară! Avem nevoie de implicarea voastră. Nu puteți să lăsați țara noastră, a neamului nostru românesc, pentru care și-au dat viața moșii și strămoșii noștri în războaie, pentru care au suferit eroii noștri. Dorim să construim împreună, să îmbunătățim lucrurile. Nici o țară nu este perfectă, nu există Rai aici, pe pământ, ne iubim țara și în multe locuri din România lucrurile merg în direcția bună.  Antreprenorii își asumă riscuri, se luptă cu problemele. Mai exista toată această dezvoltare a Occidentului dacă antreprenorii se blocau de primul birocrat? Este important să găsești aliați, ajutor, să cauți coaliții, să fii împreună cu cei care gândesc și se comportă corect”, a spus Marius Bostan în cadrul evenimentului de la Roma.

“Majoritatea antreprenorilor cu care ne-am întâlnit au fost de acord că România oferă oportunități pe care oamenii de afaceri își doresc să le utilizeze, dar există încă bariere care stau în calea unui mediu economic solid precum birocrația, complexitatea avizelor de construcții, lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal și dezinteresul administrației pentru dezvoltarea economică. Au fost apreciate eforturile și rezultatele guvernării din ultimul an”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.   Următoarea acțiune RePatriot va fi  Conferința de la Alba Iulia de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, la ora 17:00, la Universitatea 1 Decembrie 1918, unde sunt așteptați peste 100 de antreprenori români.

 RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat inițiat în februarie 2015, la Summitul RBL, de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, la propunerea făcută de  Marius Bostan. Participarea la proiect se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România, pentru acces rapid la oportunitățile de acasă. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă.