Evaluarea Naţională, examenul la care "au copiat toţi proştii"

Imediat după afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, forumurile au luat foc: premianţii dezamăgiţi de notare "au explodat" când s-au văzut "ajunşi" sau chiar depăşiţi de colegii lor cu istoric de corigenţă sau chiar repetenţie.

Exemplele din şcoli unde notele au fost umflate cu îngăduinţa supraveghetorilor au început să curgă pe formul evz.ro.

Suspiciuni de fraudare la Şcoala nr. 6 din Sibiu

Un exemplu intens semnalat a fost cel al Şcolii nr. 6 din Sibiu, unde s-au luat cel puţin 20 de note de 10 la română, deşi unitatea "nu sclipea" la capitolul rezultate şcolare. "Cei de la şcoala 6 au copiat pe rupte. Să nu nege, că avem informaţii din interior. Nu este cea mai bună şcoală, dar toţi ne îndeamnă să venim la ei să vedem acolo genii", se revolta un elev sibian, nedreptăţit că luase 7,55 la matematică.

Un alt elev din Sibiu era mirat de situaţie. "Citeam că în Timiş au fost 40 de note de zece la română, iar ieri am trecut pe la Şcoala nr. 6 din Sibiu, unde am remarcat peste 20 de note de 10 la română din doar 140 de copii câţi are şcoala. Ori sunt genii, ori au copiar pe rupte", încerca o ironie.

Şi cei mai indiferenţi s-au declarat consternaţi când "colega corigentă la matematică a luat 7,90" sau când "cel care risca corigenţa a luat notă mai mare decât premianta clasei". "Un elev care rămăsese repetent a reuşit să ia nota 9.40, lăsându-i pe toţi cu gura căscată. Proştii ajung departe şi nu cred că pot fi opriţi", se resemna un alt elev.

"Păcat că nu a trecut nicio televiziune să vadă cum se dă examenul în localităţile mici"

Potrivit elevilor, relaxarea supraveghetorilor a fost mai mare cu cât oraşul era mai mic. "La Drăgăneşti Olt, profesorii stăteau la catedră şi elevii erau lipiţi unul de altul, iar profesorul nu făcea nimic. Păcat că nu a trecut nicio televiziune pe acolo să vadă cum se dă examenul în localităţile mici", este nemulţumirea unui elev din localitate.

"Aşteptăm contestaţii scrise sau la linia specială. Altfel, nu putem face nimic", ne-a declarat şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu.

Alţi elevi au o viziune liberală asupra fenomenului. "Ăla mai slab e puturos, dar nu prost! Se concentrează în situaţii din astea, că are mintea odihnită. Cei slabi au luat note mai bune decât cei buni, astea sunt idei comuniste. Unul care nu ia 10 şi nu toceşte gândeşte singur".

  • Potrivit rezultatelor centralizate până acum, în Bucureşti, 38 de elevi au luat nota 10 la ambele materii, însă aproape 15% au picat fiindcă au luat sub 5. În judeţul Bihor s-au luat şapte note de 10, iar în Botoşani, un singur elev a obţinut nota 10.

14,5% dintre elevii bucureşteni au luat note sub 5 la Evaluarea Naţională. În Bistriţa, au picat un sfert dintre elevi

  • Sute de contestaţii la examenul de evaluare naţională
  • Admiterea la liceu 2011. Descarcă fișa de înscriere și află cum trebuie să o completezi