Renunţă la şcoală pentru a cerşi

Romii din Ţăndărei îşi iau copiii cu ei în străinătate pentru a beneficia de ajutoarele de stat acordate elevilor sau pentru a-i trimite pe stradă la întins mâna.

Zeci de copii de etnie romă din Ţăndărei, judeţul Ialomiţ a, au fost luaţi de părinţi în străinătate şi au ajuns să întreţină, din cerşit şi ajutoarele financiare primite de la statele respective, familii întregi. Astfel, primul an de integrare europeană a decimat practic efectivele de elevi de la şcolile din oraş. Autorităţile locale se declară neputincioase şi susţin că nu au posibilitatea legală de a le interzice romilor să-şi scoată copiii din ţară cu acte în regulă.

Cu ajutoare de stat de minimum 100 de lire sterline pentru fiecare copil integrat într-o formă de învăţământ, Marea Britanie a devenit locul preferat pentru cei din Ţăndărei.

Lux de pe urma celor mici

În oraşul Ţăndărei există o comunitate de câteva mii de romi, dintre care mai puţin de jumătate apar în actele oficiale. Vilele impunătoare cu două-trei etaje, maşinile luxoase, dar şi autoturismele vechi cu numere din diverse ţări europene au intrat deja în peisajul local. Ici-colo, câte o maşină cu volan pe dreapta şi număr de Marea Britanie trădează faptul că romii care deţin vila cu pricina au oarece afaceri prin Regatul Unit. Mai mult sau mai puţin legale.

Poliţia engleză a raportat săptă- mâna trecută că a identificat zeci de copii români de etnie romă prinşi la cerşit şi furturi din buzunare. Povestea lor a fost dezvăluită pe larg în paginile cotidianului britanic „The Sun“ şi a inflamat peste măsură comunitatea locală din Ţăndărei.

„Nu e nimic adevărat, copiii români sunt trimişi de părinţi să înveţe, sunt daţi la şcoli englezeş ti“, ripostează Florian Radu, consilier pe problemele romilor la Primăria Ţăndărei.

Lucru adevărat până la un punct. Copiii sunt duşi la grădiniţă şi şcoală pentru cele 100-150 de lire sterline pe care părinţii lor le primesc săptămânal drept ajutoare de la stat, dar unii dintre ei ajung şi pe străzi pentru un ban în plus. „Guvernul e de vină. În ţară ce să facă? Să cerşească aici, pe câţiva lei, mai bine se duc în străinătate, că acolo se câştigă bine“, recunoaşte totuşi reprezentantul romilor.

Clase pe jumătate goale

La şcoala din cartierul romilor, într-un an, din cei 664 de elevi din clasele I-VIII, 154 nu mai vin la şcoală.

„Este un fenomen pe care noi, ca şcoală, nu putem să-l împiedică m. Avem multe situaţii şcolare neîncheiate, vin câte un semestru, după care nu mai avem nicio veste de la elevi“, explică directoarea Steluţa Mitrea, adăugând că toţi copiii care s-au lăsat de carte în ultimul an sunt de etnie romă. Şi cei care-au rămas se pregătesc să plece în curând, primele semnale fiind orele de limba engleză, singurele unde elevii romi îşi dau silinţa să înveţe.

„Şi-au făcut acte pentru copii“

De altfel, directoarea şcolii spune că în textul publicat de „The Sun“ au apărut fraze ce nu-i aparţin. „M-au citat cu tot felul de minciuni. N-au făcut altceva decât să strice relaţiile noastre cu comunitatea de romi“, spune directoarea Steluţa Mitrea.

La fel de supărat e şi comisarul Stan Bâtlan, şeful poliţiei judeţene. „Au spus că sunt copii dispăruţi de la domiciliu şi răpiţi, dar noi nu avem reclamaţii în acest sens. Şi-au făcut acte pentru copii, şi romilor nu le poate interzice poliţia să plece legal în orice ţară din UE“, conchide şeful Poliţiei Ialomiţa.

TRAFIC CU MINORI

Copii români captivi în Marea Britanie

Zece copii români au fost eliberaţi joia trecută în urma mai multor raiduri ale poliţiei britanice în câteva case din oraşul Slough, utilizate de o reţea internaţională de trafic uman, potrivit Mediafax. Nouă copii au fost redaţi familiilor lor şi au fost arestaţi 14 suspecţi. Aceştia au fost acuzaţi de încălcarea regulilor imigraţiei, furt şi trafic cu bunuri furate. O a cincisprezecea persoană şi-a recunoscut vinovăţia în privinţa acuzaţiei de furt şi a primit opt săptămâni de închisoare. (Mara Popescu)