Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu au "secat" Lacul Snagov

Afaceristul şi jurnalistul vor să construiască un cartier rezidenţial pe o insulă "răsărită" în mijlocul lacului. Ultimul pas este avizul consiliului judeţean.

"Afacerea Snagov" pare să fie obsesia discretului miliardar Remus Truică, chiar şi la opt ani după ce i-a adus demiterea din funcţia de şef al Cancelariei Premierului, pe atunci, Adrian Năstase.

Acum, Truică şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu sunt la un pas de a pune mâna pe 22 de hectare din Lacul Snagov, deşi suprafaţa face, teoretic, parte din domeniul public al statului. Ultimul "obstacol" în calea cuplului Truică - SRS îl constituie un aviz din partea Comisiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Ilfov, asupra noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Snagov, promovat de edilii locali.

Iar ca succesul să fie asigurat, pentru întocmirea PUG-ului comunei Snagov s-a apelat la firma de arhitectură Arua Create Design, deţinută şi administrată de Aura Huluba, nimeni alta decât consiliera personală a preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu.

Şi statul, şi comuna Snagov revendică lacul

Povestea afacerii începe în august 2002, când guvernul condus de Adrian Năstase, consiliat de Remus Truică, adoptă Hotărârea nr. 930, prin care se aprobă, printre altele, inventarul domeniului public al comunei Snagov, în care a fost inserat şi lacul din localitatea cu acelaşi nume.

Doar că, pe de altă parte, Lacul Snagov figurează chiar şi astăzi, în anul 2011, în domeniul public al statului, din punctul de vedere al ministerelor Finanţelor, Administraţiei şi Internelor şi Mediului. În subordinea celui din urmă funcţionează şi Administraţia Naţională Apele Române, care, teoretic, administrează şi Lacul Snagov.

La rândul lor, edilii din Snagov se prevalează de HG930/2002 şi susţin că lacul aparţine domeniului public al comunei, şi nicidecum al statului.

Apa se “evaporă", o parte a lacului devine teren

În acest context, cinci ani mai târziu, Consiliul Local Snagov aprobă "diminuarea suprafeţei de luciu de apă a lacului" cu 22 de hectare, a căror destinaţie devine brusc, "teren". Este vorba despre o insulă apărută în mijlocul lacului.

Hotărârea Consiliului Local Snagov, datată 27 septembrie 2007, este adoptată în baza unei "expuneri de motive" a primarului Apostol Muşat.

O altă parcelă, de peste 30 de hectare, o ravenă în care a fost depozitat mâlul provenit din decolmatarea lacului, a devenit, de a semenea, brusc, teren. Asta deşi, astfel, un colţ al lacului a dispărut, practic, de pe hartă. Terenurile au fost trecute apoi din domeniul public al comunei în cel privat. Toate acestea pentru ca, într-un final, cu cele 50 de hectare să poată fi împroprietăriţi aproximativ o sută de localnici şi urmaşi ai acestora.

Majoritatea au vândut terenurile cuplului Remus Truică - Sorin Roşca Stănescu. Unii dintre ei chiar înainte de a fi îm proprietăriţi, prin contracte de cesiune a drepturilor.

Planuri de cartier rezidenţial

Cuplul Remus Truică - Sorin Roşca Stănescu a încercat, în primăvara anului 2010, să obţină un certificat de urbanism pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) "Ansamblu rezidenţial + Dotări", însă povestea "a transpirat" în presă (www.ziaruldeinvestigatii.ro), planul fiind abandonat.

Dovada tentativei o constituie Adresa nr. 3941/26.03.2010 a Primăriei Comunei Snagov, îna intată tot Consiliului Judeţean Ilfov, în care se precizează că, "urmare a solicitării adresate de Truică Remus, cu domiciliul în (...) Avenue Princesse Grace, din Monaco, (...) se avizează favorabil executarea lucrărilor şi introducerea terenului în intravilan, în vederea construirii unui ansamblu rezidenţial şi utilităţi - întocmire PUZ".

CLARIFICĂRI

Apele Române, administratorul legal

Şi, pentru ca povestea să fie completă, în ultimele zile ale anului 2010, la Consiliul Judeţean Ilfov este depus, spre avizare, noul Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Snagov, care prevede, printre altele, înscrierea terenurilor "răsărite" pe lacul din localitate.

Iar, pentru ca succesul să fie garantat, pentru întocmirea PUG-ului comunei Snagov s-a apelat la firma de arhitectură Arua Create Design, deţinută şi administrată de Aura Huluba, nimeni alta decât consiliera personală a preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu.

Doar că Administraţia Naţională Apele Române, din subordinea Ministerului Mediului, s-a sesizat încă de anul trecut şi a îna intat Consiliului Judeţean Ilfov o adresă în care se precizează: "(…) vă comunicăm că imobilul Lacul Snagov este cuprins în inventarul bunurilor aflate în administrarea A.N. Apele Române, care alcătuiesc domeniul public al statului, la nr. MF 64094, sub denumirea acumulare Snagov" (vezi facsimil).

"Actorii" evită să comenteze

Reprezentantul Comisiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Ilfov, Marin Horaţiu, declară că noul PUG al comunei Snagov urmează a intra în dezbatere, după ce vor fi solicitate clarificări de la toate instituţiile implicate.

Primarul Snagovului, Apostol Muşat încearcă să se disculpe prin faptul că actualii proprietari (Truică şi SRS) au cumpărat terenul în cauză de la persoane fizice. Asistentul omului de afaceri Remus Truică, Daniela Spoială, declară sec: "Domnul Remus Truică nu mi-a comunicat să transmit nimic presei legat de acest subiect!".

În fine, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a fost la fel de vehement: "Nu ştiu care este subiectul şi nici nu mă interesează atât timp cât este vorba despre «Evenimentul zilei», un ziar care a lansat atâtea minciuni despre mine şi cu care am atâtea procese. Nu doresc să discut cu dv. Şi am să vă acţionez şi pe dv. în instanţă dacă scrieţi neadevăruri despre mine!".

DOVADA. Adresa Apelor Române demonstrează că lacul se află în domeniul public al statului