Segolene Royal a fost cea agresiva, iar colericul Sarkozy si-a pastrat cumpatul.
Niciunul nu a reusit insa o lovitura decisiva. Cu numai trei zile de momentul mult-asteptat al balotajului care va decide duminica cine va conduce Franta in urmatorii cinci ani, Segolene Royal si Nicolas Sarkozy, candidatii intrati in turul al doilea al prezidentialelor din Hexagon, s-au confruntat, miercuri seara, tarziu, in prima si unica dezbatere electorala televizata, oferind publicului francez o disputa aprinsa, de multe ori surprinzatoare, uneori agresiva, dar fara un impact decisiv asupra rezultatului de la urne.
Conform estimarilor analistilor francezi, confruntarea de doua ore si jumatate, care a tinut in fata televizoarelor peste 20 de milioane de alegatori, nu s-a inchieiat cu niciun castigator clar.
Nici macar sondajele de opinie rapide, efectuate pe internet in randul telespectatorilor, nu au dat un verdict - studiile ziarelor de dreapta, precum „Le Figaro” il dadeau castigator pe conservatorul Sarkozy, in timp ce cititorii jurnalelor de stanga, ca „Le Monde”, considerau ca socialista Royal a fost invingatoarea duelului TV. Rezultatul votului de duminica ramane asadar la fel de greu de anticipat ca si pana acum.
Bayrou: „Nu votez cu Sarkozy”
Inaintea dezbaterii, Sarkozy conducea in sondajele de opinie cu 52%, insa absenta unei rasturnari decisive in urma remizei televizate a fost compensata de reactia marelui perdant al primului tur.
Dupa finalul emisiunii electorale, centristul Francois Bayrou, care in prima runda de vot a obtinut peste 18% din sufragiile francezilor, a refuzat din nou sa spuna pe cine sustine la balotaj.
El a aplicat insa o lovitura serioasa conservatorului declarand pentru „Le Monde” ca „nu va vota pentru Sarkozy”, fara a spune insa daca va pune stampila pe socialista Royal.
Anterior, si extremistul de dreapta Jean Marie Le Pen, clasat al patrulea cu peste 10%, a cerut electoratului sau sa se abtina la balotaj, privandu-l pe Sarkozy - candidatul cel mai apropiat ideologic - de cel putin o parte din voturile sustinatorilor sai.
Schimbarea la fata a candidatilor
Ambii pretendenti la fotoliul de la Palatul Elysee - sediul presedintiei Frantei - au oferit miercuri seara, in dezbaterea axata pe problemele interne ale Frantei, spectacole cu totul neasteptate.
De la inceputul duelului, Royal, fiica de fost ofiter de cariera, a dat semnalul unui asediu dur impotriva lui Sarkozy, incercand sa recupereze handicapul din sondaje, dar si sa stearga imaginea unui candidat uneori ezitant, nepregatit si cu politici vag formulate.
Imbracata in negru si extrem de combativa - asa cum francezii nu au vazut-o niciodata in campanie -, cu argumente si date precise citate din memorie, Royal l-a acuzat pe Sarkozy, in cel mai tensionat moment al confruntarii, de „imoralitate politica”.
De partea cealalta, fostul ministru de interne, considerat agresiv si prea dispus la izbucniri nervoase, a afisat de-a lungul celor doua ore in care a fost constant atacat o stapanire de sine perfecta.
POLITICA EXTERNA, NEGLIJATA
Doua viziuni diferite asupra Frantei Duelul televizat a fost o confruntare intre doua viziuni diferite asupra viitorului Frantei, cei doi avand pozitii diferite - in general ideologizate - cu privire la protectia sociala, programul de lucru, energia nucleara si fiscalitate.
Temele de politica externa arzatoare, precum relatiile Parisului cu Washingtonul sau razboiul din Irak au lipsit insa cu desavarsire. Problematica europeana a fost abordata numai in privinta Constitutiei europene, Royal cerand organizarea unui nou referendum dupa reeditarea tratatului, in timp ce Sarkozy a cerut o versiune simplificata, care sa nu mai fie supusa plebiscitului.
Aderarea Turciei a fost un alt motiv de controversa: Sarkozy a respins integrarea statului majoritar musulman, in timp ce Royal a spus ca UE nu trebuie sa „tranteasca usa” in fata Turciei.
CIOCNIRE
Punctul culminant al dezbaterii Aproape de final, confruntarea TV a luat, pentru cateva clipe, o turnura neasteptata. Dupa doua ore in care nu au lipsit micile abraziuni, atacul constant al lui Royal a devenit extrem de vehement, aceasta acuzandu-l pe Sarkozy ca a atins „culmea imoralitatii politice” prin modul in care a vorbit, „cu o lacrima in coltul ochiului”, despre situatia copiilor handicapati din scoli.
Argumentul socialistei: guvernul din care a facut parte Sarkozy a fost cel care a anulat un program de integrare a copiilor cu handicap in scolile normale, conceput chiar de Royal, pe cand era ministru delegat pentru educatie.
In fata vehementei crescande a adversarei sale, de obicei colericul Sarkozy a contraatacat cu armele adversarului: „Calmati-va!... Pentru a fi presedintele republicii trebuie sa fiti calma... Va pierdeti cumpatul cu prea multa usurinta”.
Cititi si "Sarkozy, favorit in sondaje"