Reluarea examinării dosarului Stoianoglo, începută cu stângul. O magistrată, obligată să-şi judece prietenul. Video

Alexandr Stoianoglo, pe banca acuzaţilor/ Sursa foto: EvZ

Republica Moldova. Reluarea după aproape doi ani a examinării dosarului în care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este învinuit că a fost mituit de Veaceslav Platon, a început cu stângul.

Preşedinta completului de judecată, Ana Cucerescu, a declarat abţinere pe motiv că se află în relaţii bune cu unul dintre inculpaţi.

La prima şedinţă de judecată s-au prezentat doar acuzatorul, Petru Iarmaliuc, şi avocaţii celor trei inculpaţi. Alexandr Stoianoglo, precum şi foştii său subalterni – Elena Ceruţa şi Dumitru Răileanu nu s-au prezentat pe banca acuzaţilor. Toţi trei ar fi plecaţi peste hotare.

Apărătorii lor susţin că clienţii lor sunt oameni liberi şi au dreptul să plece unde vor.

Obligată să-l judece pe cel mai bun prieten

Ana Cucerescu a depus cerere de abţinere pe motiv că este într-o relaţie strânsă de prietenie cu Dumitru Răileanu. Cererea a fost examinată de un alt complet de judecată.

Acuzatorul de stat a susţinut argumentele magistratei Cucerescu. „Argumentele aduse sunt întemeiate. Întrunesc cele două condiţii de imparţialitate”, a declarat Iarmaliuc.

„Este mai mult decât o simplă colegialitate. Nu doar că au fost colegi la facultate. Este vorba de o relaţie de prietenie. Poate că mai este ceva care dna magistrată nu a comunicat. Ceva care nu ştim”, a continuat acuzatorul.

Avocatul lui Alexandr Stoianiglo, Vasile Gafton, a declarat că relaţia de prietenie dintre Cucerescu şi Răileanu nu este un motiv plauzibil. Altceva, potrivit apărătorului, este că Ana Cucerescu a condamnat trei persoane afiliate lui Veaceslav Platon, care ar putea fi martori şi în dosarul respectiv.

Avocatul lui Răileanu a încredinţat instanţei soluţionarea problemei. „Nu cunoaştem cât de profundă este această relaţie de prietenie”, a declarat apărătorul.

Abţinerea Anei Cucerescu a fost respinsă.

Învinuirile aduse lui Alexandr Stoianoglo şi presupuşilor săi complici

Acesta este al treilea dosar penal de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo care a ajuns pe masa magistraţilor. Alături de Stoianoglo, pe banca acuzaţilor în acest dosar au compărut şi procurorii PCCOCS, Dumitru Răileanu şi Elena Ceruţa.

Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei. Atât a costat să scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie.

Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie. Instituţia a  anunţat că fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr. În acest dosar Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

Dosarul, plimbat dintr-o instanţă în alta

Examinarea dosarului intentat celor trei procurori a început la 31 octombrie 2022. Procurorul pe caz a solicitat formarea unui complet de judecători. Dumitru Răileanu a contestat decizia conducerii Judecătoriei Chişinău în... Judecătoria Chişinău.

De la stânga la dreapta: Raileanu, Stoianoglo şi Ceruţa în sala de judecată. Sursa foto: Anatol Mătăsaru

La 28 februarie 2023, s-a remis acțiunea în contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată declarată de Raileanu Dumitru către Curtea de Apel Chișinău, pentru soluționarea circumstanțelor cu privire la strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

La 10 aprilie 2023, Curtea de Apel Chişinău a dispus strămutarea dosarului la Judecătoria Hânceşti, sediul Ialoveni.

La 17 august 2023, Judecătoria Hânceşti, sediul Ialoveni, a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ inițiată de Răileanu Dumitru împotriva Judecătoriei Chișinău. Astfel, completul de judecată care urma să examineze dosarul de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo şi presupuşilor săi complici a fost menţinut.

Alexandr Stoianoglo, candidatul pro-ruşilor la alegerile prezidenţiale

Alexandr Stoianoglo este unul din cei 12 candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Candidatura sa a fost anunţată de Partidul Socialiştilor, condus de fostul președinte Igor Dodon. Amintim că şi Dodon este învinuit înmai multe dosare. Inclusiv corupere, îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

După anunțarea acestei candidaturi, analiștii WatchDog.MD au comentat că Alexandr Stoianoglo i-a fost impus lui Dodon drept candidat, direct de la Moscova.

Falanga putinistă condusă de condamnatul fugar Ilan Șor va fi obligată, de același regim Putin, să-l susțină pe fostul procuror general în lupta contra actualei președinte, Maia Sandu.