Prioritate la biletele în staţiuni balneare, care se dau prin casele de pensii, au cei cu venituri mici, invalizii, dar şi cei care nu au prins loc în ultimii doi ani.
Pensionarii cu diverse probleme de sănătate se pot reface la băi, cu bilete de tratament prin Casa de Pensii, în baza unei recomandări medicale. Anul acesta, se pun la bătaie 53.499 de locuri care se vor elibera în 17 serii, mult însă sub cererile depuse. Încă de la începutul anului, pensionarii au făcut coadă la ghişeele caselor judeţene de pensii, deşi, în unele locuri, biletele nu au ajuns încă, ele urmând să fie repartizate în lunile următoare. Aflaţi cum puteţi prinde un bilet, ce acte trebuie să depuneţi la dosar şi care sunt staţiunile în care vă puteţi relaxa, în funcţie de afecţiunea de care suferiţi. Inclusiv salariaţii au acces la recuperare Pot beneficia de tratament la băi pensionarii, salariaţii care cotizează la sistemul public de pensii de mai mult de 12 luni şi beneficiarii unor legi speciale (pensionari de invaliditate, persoane persecutate politic, veteranii de război, văduvele de război, persoane care au avut accidente de muncă). Pentru pensionari, contribuţia reprezintă 50% din cuantumul pensiei, iar pentru salariaţi este de 50% din preţul biletului pentru cei cu salariu brut mai mic decât salariul mediu şi preţul integral al biletului pentru cei care au salariul brut mai mare decât salariul mediu. Pentru beneficiarii legilor speciale, biletele sunt gratuite, dar nu mai mult de 15% din numărul total de bilete pus la bătaie. Pe ce criterii se eliberează biletele Eliberarea lor se face prin casele teritoriale de pensii, în limita numărului de locuri disponibile, în funcţie de punctajul obţinut de fiecare cerere. În calcularea punctajului, se iau în considerare cuantumul pensiei (nu există un anumit plafon), tipul pensiei (prioritate vor avea cei cu pensii de handicap), dacă persoana respectivă a mai beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, dar şi data la care a fost înregistrată cererea. Solicitările se depun sau se trimit prin poştă sau e-mail la casele teritoriale de pensii şi trebuie să fie însoţite de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cupon de pensie şi o copie a actului de identitate. Casele de pensii afişează pe site repartiţia biletelor de tratament pe serii, staţiuni şi beneficiari, dar şi la sediile acestora. Ce staţiuni alegeţi în funcţie de problemele de sănătate Durata unui sejur este de 18 zile, iar durata tratamentului balnear este de 14 zile. Unui beneficiar i se poate elibera un singur bilet de tratament pe an. Staţiunile incluse în program sunt grupate în funcţie de specificul tratamentului:
- pentru boli reumatismale - Geoagiu, Moneasa, Techirghiol, Băile Felix, Herculane;
- pentru boli digestive - Olăneşti, Sângeorz;
- pentru boli cardiovasculare - Tuşnad, Buziaş, Vatra Dornei;
- pentru boli ginecologice - Amara, Eforie Nord, Sovata;
- pentru boli respiratorii: Govora, Slănic Prahova, Slănic Moldova.
PĂRERE Tratamente bune, mâncare cam proastă Mariana e pensionară la limită de vârstă şi are şi o pensie de handicap care îi permite să meargă gratis în staţiunile puse la dispoziţie prin intermediul casei de pensii. "Merg cu soţul, care e pensionar pe caz de boală, aproape în fiecare an. Preferăm să ne ducem vara sau toamna în staţiuni de la malul mării. Am mers şi la Mangalia, unde fac tratament la sanatoriul de acolo, la Saturn, dar şi la Eforie Nord. Stăm 18 zile, iar tratamentele sunt bune. Singura problemă e mâncarea, care uneori nu este suficientă. Mai cumpărăm de la pieţele sau supermarketurile din zonă şi ne descurcăm astfel încât costurile să fie decente pentru veniturile noastre", ne-a declarat pensionara în vârstă de 63 de ani. Citiţi şi:
- Avantajele staţiunilor balneare româneşti, văzute de ruşi
- De ce fug românii de stațiunile balneare
- Salina Cacica reintră în circuitul balnear
- Zece staţiuni balneare garantate de Ministerul Sănătăţii. Vezi care sunt şi ce boli pot trata
- Turism la băi. Unde vă trataţi în siguranţă