Reguli dure pentru bănci

Pe lângă creşterea preţului banilor, împrumuturile nu vor mai fi acordate la fel de uşor ca în anii trecuţi.

În plus, liderii Uniunii Europene şi-au propus să înăsprească regulile de supraveghere a sectorului bancar, la o zi după ce preşedintele american Barack Obama a prezentat planul de reformă a reglementărilor destinate sistemului financiar din SUA.

Potrivit Reuters, participanţii îl vor susţine totodată pe Jose Manuel Barroso în vederea obţinerii unui nou mandat la conducerea Comisiei Europene, chiar dacă criticii săi susţin că sub conducerea sa UE a reacţionat târziu pentru combaterea crizei economice.

Summitul de la Bruxelles, care va dura două zile, are rolul să demonstreze că blocul comunitar ţine sub control criza economică şi caută mijloace de prevenire a unor astfel de situaţii, în viitor.

Băsescu şi Boc la Bruxelles Din partea României, la reuniune participă atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Emil Boc. UE a început să aplice măsuri de stimulare economică în valoare de 4% din PIB şi urmează să întărească sistemul de supraveghere a sistemului financiar, întrucât prevederile actuale nu au protejat Europa de criza generată de creditele neperformante din SUA.

Liderii statelor membre au convenit asupra necesităţii de a introduce reguli mai stricte, dar Marea Britanie este îngrijorată că proiectul aflat în discuţie ar putea limita capacitatea autorităţilor naţionale de reglementare de a controla sectorul serviciilor financiare, esenţial pentru economia britanică.