Regizorul Andrei Șerban: „Marea călătorie a teatrului, așa cum cei mai mulți am trăit-o, e în pericol să se sfârșească”

Regizorul Andrei Șerban: „Marea călătorie a teatrului, așa cum cei mai mulți am trăit-o, e în pericol să se sfârșească” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

După renunțarea la nominalizarea unui premiu important, făcută de regizorul Silviu Purcărete, acum a venit rândul lui Andrei Șerban de a scrie despre premiile UNITER și despre contestarea sa de către generația ”geniilor pustii”.

Andrei Șerban, un regizor cu o valoare profesională incontestabilă, despre care nici nu se poate vorbi, a publicat o scrisoare deschisă care poartă titlul de ”criza de încredere”.

În acest document, care se vrea un rechizitoriu moral al teatrului românesc, Andrei Șerban susține că are un fel de ”premoniție sumbră că marea călătorie a teatrului, așa cum cei mai mulți am trăit-o,  e în pericol să se sfârșească”.

Contestarea adevăratelor valori din cinematografie și teatru este un fenomen care a pornit din Statele Unite, și care, încet, încet, a ajuns și în România, vizibil acum la premiile UNITER, unde mai mulți tineri artiști au contestat criteriile de acordare a unor premii, pe motiv de discriminare de vârstă și de gen.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Dezbaterile dintre tabere, aparent despre abuzuri, sugerează o criză foarte acută de încredere, atât în sistemul de guvernare cât și una legată de teatrul însuși, aflat  în pericol de a deveni o insulă stearpă și pustie... Expunând puroiul, opusul frumosului ce izvorăște din artă, artiștii sunt de fapt oglinda lumii în care trăim, cu nimic mai buni sau mai răi decât restul umanității”, mai scrie Andrei Șerban.

A fost nominalizat la UNITER

Premiul pentru ”cea mai bună regie”, la UNITER 2023, a fost adjudecat de regizorul Lacso Bocsardi.

Acum, marele regizor spune că la UNITER, artiștii mai tineri au ajuns să conteste oameni de teatru consacrați, precum ”Ciulei și Pintilie”.

”Cum nu sunt nici  membru UNITER, nici tânăr revoluționar, nu aparțin vreunui trib anume ... Problema e că cei care fac scandal nu sunt niciodată interesați de artă cu adevărat. Să mă ierte bunica, dar nu pot să mă văd așa cum mă descriu aceștia. Cred că fac parte dintre artiștii care chiar caută ceva și nu am nici dorința, nici energia să devin activist și sa fac revoluții culturale”, a mai scris Andrei Șerban.

Regizorul propune o formulă de ”pace”

Pentru a se rezolvat acest conflict între vechi și nou, între bun și rău, Andrei Șerban spune că este momentul unei reconcilieri.

”Despre UNITER și nominalizări, așteptarea multora sastisiți de scandal, e ca Senatul în frunte cu Președintele actual să se trezească și să ia decizii ferme. Extenuați de prea mult zgomot, e momentul  să se găsească o formă de reconciliere. In așteptare  propun să ne oprim, să respirăm, să privim lumea într-un mod mai răbdător, înțelept și mai umil.  Poate un moment de tăcere”, a mai scris Andrei Șerban.