Regionalizarea României, readusă în discuție de PDL: Împărțire teritorial-administrativă pe 14 regiuni

Un parlamentar PDL reia ideea organizării pe regiuni a României. Deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, a lansat, spre dezbatere publică, un proiect de organizare administrativă a teritoriului României prin care propune împărţirea ţării în 14 regiuni, fiecare dintre acestea urmând a îngloba câte trei judeţe actuale.

“Regiunile sunt organizate în scopul conectării la strategia europeană de dezvoltare regională, pentru a asigura o creştere economică, prin sporirea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi prin atragerea de investitori importanţi pentru marile proiecte de investiţii", se arată în proiectul menţionat. Potrivit documentului, reorganizarea administrativ-teritorială a României se va întemeia pe principiile descentralizării, deconcentrării serviciilor publice, autonomiei locale şi eligibilităţii autorităţilor publice locale, cu respectarea legalităţii şi a sistemului de drept. Fiecare din cele 14 regiuni va avea un Consiliu regional cu atribuţii deliberative, care va hotărî asupra organizării şi conducerii activităţii publice la nivel regional.

Proiectul prevede ca această structură să fie compusă din 55-61 de consilieri, în funcţie de numărul populaţiei fiecărei regiuni, aleşi prin vot, în condiţiile prevăzute de lege.

Consiliul regional va fi condus de un preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar executiv, toţi aleşi prin vot dintre membrii săi.

Potrivit proiectului, cei cinci vor compune Comitetul director, autoritatea publică regională cu atribuţii executive.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că actualele judeţe nu sunt compatibile cu regiunile europene şi nu pot intra în relaţii de parteneriat cu acestea.

“Reforma în administraţia publică trebuie să înceapă cu Legea privind organizarea administrativă a teritoriului. Ea nu mai poate fi amânată, orice întârziere aduce grave prejudicii dezvoltării economice, sociale şi culturale a României. Trebuie să ne conformăm neîntârziat legislaţiei europene în domeniu, altfel fiind drastic limitaţi sau chiar excluşi de la cele mai importante programe de dezvoltare regională ale Uniunii Europene şi de la marile proiecte de investiţii", se precizează în expunerea de motive.