Respect deosebit pentru soţia Regelui Mihai. Membrii principalelor Familiii Regale, la catafalc
România urmăreşte astăzi primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. Pe 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Funeraliile Regelui Carol I au avut loc la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale Regelui Ferdinand I la 25 iulie 1927. Regula celor 100 de paşi Nicio maşină n-a poposit astăzi în faţa Palatului Regal deoarece există regula celor o sută de paşi pe care, în semn de respect cei ce o conduc pe ultimul drum pe Regina Ana trebuie să îi facă pe jos.
Membrii Familiei Regale au sosit la Palatul Regal, urmați de membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe. Toate cele patru fiice ale Reginei Ana se află alături de ea, dar şi nepotul său, Ex-prințul Nicolae, şi, în premieră la un eveniment mediatizat, fiica principesei Sofia.
Printre personalitatile ce au venit să-şi aducă un ultim omagiu, la Palatul Regal au mai sosit Premierul Dacian Cioloş, Rodica Coposu, dar si Lascar Zamfirescu, fost coleg de clasă al Regelui Mihai.
Sute de oameni, veniţi să-şi aducă un ultim omagiu, se află deja în Piaţa Palatului, în timp ce, preoții oficiază o ceremonie religioasă la care publicul nu are acces.
Regina Ana a murit pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Elveția. Trupul neînsuflețit al acesteia a fost adus marți în România și a fost depus la Castelul Peleș, dar și la Palatul Regal din Calea Victoriei. Totodată, familia regală a anunțat mare doliu pentru primele șapte zile după înmormântare.