Dupa cruciada impotriva grasimilor sau a dulciurilor, in California este la mare moda acum un regim alimentar care isi propune sa lupte impotriva incalzirii globale.
Dieta a fost inventata de Laura Stec, bucatareasa de meserie, si partenerul ei de viata, Eugene Cordero, profesor de meteorologie la Universitatea din San Jose, relateaza AFP. Meniurile propuse de ei ajuta la mentinerea sanatatii si a siluetei, dar si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Regulile de urmat sunt simple: „Mancati produse locale, obtinute prin agricultura biologica, fructe si legume de sezon”. Totodata, consumatorii sunt indemnati sa nu faca risipa, utilizand cat mai putine ambalaje si cumparand cantitati mai mari. Ideal ar fi ca oamenii sa-si cultive singuri, pe langa casa, o parte din legumele consumate, sustin Stec si Cordero.
Inainte de a ajunge in farfurie, alimentele sunt prelucrate, ambalate si transportate, activitati ce presupun un mare consum de energie. Potrivit unui studiu realizat in 2006 de Universitatea din Chicago, industria alimentara reprezenta 17% din consumul total de combustibili fosili in Statele Unite.
Oamenii trebuie sa manance mai putina carne daca le pasa de viitorul planetei, afirma creatorii noii diete, citand un raport ONU potrivit caruia vitele ar fi responsabile de producerea a 18% din emisiile de gaze cu efect de sera.
In SUA, vacile sunt hranite, in special, cu porumb, a carui cultivare intensiva epuizeaza solul facand necesara utilizarea masiva de ingrasaminte. In schimb, vacile care pasc libere la marginea satului au un impact negativ mult mai mic asupra mediului.