Regii se intorc la popor

Trei carti despre coroana regala sunt lansate in aceasta saptamana.

Nu mai putin de trei titluri despre coroana regala a Romaniei apar din aceasta saptamana in librariile romanesti:  „Jurnalul Regelui Carol I”, ingrijit la Polirom de istoricul Vasile Docea, alaturi de alte doua titluri din colectia Coroana Romaniei ale Editurii All: „Mihai I al Romaniei.

Regele si tara”, de Ivor Porter, si „Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite”, de Diana Mandache. „Jurnalul Regelui Carol I”, primul dintre cele patru volume, este prezentat astazi, in prezenta familei regale, la Palatul Elisabeta, iar cele doua volume vor fi lansate joi, in sala Regina Maria a Hotelului Athenee Palace Hilton.

„Eu cred ca interesul pentru regii Romaniei, pentru istoria Casei Regale a renascut dupa 1989. Mizam si pe publicul „specializat”, care inseamna cadre didactice si cercetatori in domeniul istoriei moderne a Romaniei”, spune Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom.

Primele 2.000 de exemplare au fost in intregime comandate de distribuitori, iar in curand va iesi un nou tiraj similar. „O parte importanta a cititorilor nostri este a pasionatilor de istorie si de regalitate”, explica Gabriela Preda, din partea All, editura care a scos cate 2.000 de exemplare pe fiecare titlu din „Coroana Romaniei”.

Al treilea titlu al colectiei va fi „ O istorie in imagini”, de istoricul Diana Mandache. Dupa Revolutie, au aparut numeroase carti dedicate regalitatii, remarcandu-se colectia „Casa Regala” de la Humanitas, in care au aparut noua titluri.

„Insemnarile Reginei Maria”, editate prima data la noi in 1936, au fost extrem de asteptate dupa Revolutie, dupa ce au fost interzise aproape cincizeci de ani. Regele Carol I a iesit pe locul al doilea la concursul Mari Romani, cu 52.474 de voturi.

Memoriile redescoperite ale suveranilor

„Jurnalul lui Carol I”

Pastrat in arhiva familiei regale si, mai apoi, la Arhivele Statului din Bucuresti, „Jurnalul lui Carol I”, pana acum inedit, cu exceptia catorva fragmente, cuprinde patru volume, dintre care primul acopera anii 1881-1887. Traducerea din limba germana, studiu introductiv si notele apartin istoricului Vasile Docea.

„Generatii intregi au fost „intoxicate” cu o istorie distorsionata si ideologizata, aflam mai curand despre „camarila palatului” si despre bunurile transportate cu trenul in strainatate si foarte putin despre contributia Casei Regale la crearea statului romanesc modern. Astazi lucrurile incep incet, incet sa se aseze intr-o matca fireasca” , crede Silviu Lupescu, directorul Polirom. (Pret carte 49,50 lei)

„Capitole tarzii din viata mea” Despre acest ultim volum al memoriilor Reginei Maria - nepublicat pana acum - s-a crezut ca a fost distrus de Regele Carol al II-lea dupa moartea mamei sale. Editorul cartii, istoricul Diana Mandache, a reusit in urma unor indelungi si inspirate cercetari de arhiva sa identifice manuscrisul si sa-l pregateasca spre publicare.

Aceasta carte este continuarea seriei memorialistice cunoscuta sub titlul de „Povestea vietii mele”, publicata in prima editie in Marea Britanie in perioada 1934-’35, in 3 volume. „Capitole tarzii din viata mea” este volumul IV, necunoscut pana de curand publicului cititor din Romania, publicat pentru prima data in 2004 la Sutton Publishing in Marea Britanie. (Pret carte 24,90 lei)

„Mihai I al Romaniei. Regele si tara” Cartea lui Ivor Porter este o riguroasa prezentare a figurii Regelui Mihai I, precum si a istoriei Romaniei la mijlocul si a celei de-a doua jumatati a secolului XX. Publicata in 2005, in Marea Britanie, si structurata in cinci parti, cartea beneficiaza de un index al resedintelor regale, al personalitatilor intalnite in paginile ei, dar si de un arbore genealogic al familiei regale.

Volumul arata contributia majora a Regelui Mihai la destinul Romaniei. Scriitor si diplomat de cariera, Ivor Porter a venit pentru prima data in Romania in 1939, in cadrul British Council. In decembrie 1943, Ivor Porter a fost parasutat de Aliati in Romania pentru a sustine lupta impotriva germanilor. (Pret carte 39,90 lei)