Regentul și femeia din popor. Singuri împotriva unui dictator. O poveste din România Regală
Regentul și femeia din popor. Singuri împotriva unui dictator. O poveste din România Regală cu final fericit
Nu numai viitorul rege Carol a avut probleme legate de căsătorii. Fratele său Nicolae a călcat și el pe urmele regelui Ferdinand care trăise o poveste de dragoste cu Elena Văcărescu.
Regentul - o speranță a politicii care a fost ignorată
Prințul Nicolae s-a născut la 10 ani după prințul Carol, în 1903. Era mult mai disciplinat decât Carol, fratele lui mai mare. Soarta a făcut ca să fie și el o vreme conducător al României ca regent. În 1918, când fratele lui dezertase, Alexandru Marghiloman îi ceruse regelui să îl desemneze moștenitor direct pe principele Nicolae, în locul fratelui Carol. Evident, suveranul nu a ales să meargă pe această cale. Totuși, mai curând decât s-ar fi așteptat cineva, Nicolae va ajunge să intre în cărți legal. În 1921, se născuse fiul lui Carol, Mihai. În 1925, Carol a anunțat despărțirea de facto de soția sa Elena și renunțarea la tron.
În ianuarie 1926, Casa Regală l-a exclus din linie. În iulie 1927, moare Ferdinand iar Nicolae devine, conform protocolului, Regent până la majoratul regelui minor Mihai I. Nicolae va conduce România până în 1930, când, la 8 iunie, fratele său, exilat, Carol Caraiman a redevenit prinț și s-a încoronat drept Carol al II-lea. Gurile rele spun că însuși Nicolae și-a dorit ca fratele său să revină. Nicolae îl putea aresta pe Carol dar n-a făcut-o.
Regentul Nicolae - la un pas să fie ucis de Carol?
Circulă un fel de legendă urbană legată de Carol și Nicolae. Se spune că într-o criză de nervi, Carol ar fi tras cu pistolul asupra lui Nicolae. La cearta dintre ei, a asistat regina Maria care s-ar fi aruncat în calea glonțului. S-a ales cu un pneumotorax care îi va fi fatal mai târziu, prin acutizarea pierderilor de sânge. Regina Maria a murit în 1938, pe fondul unei masive hemoragii. Nu vor fi singurele certuri dintre cei doi, fiindcă regele Carol ținea să dicteze viața propriului său frate.
Regentul Nicolae, căsătorie din dragoste. Furia lui Carol
Fostul regent Nicolae a decis ca la 28 octombrie 1931, la mai bine de un an de la venirea fratelui său la tron, să se căsătorească în secret cu o femeie simplă. Se numea Ioana Doletti, fostă Săveanu (fusese căsătorită în 1924-1925 cu un politician liberal, fiu al lui NN Săveanu). S-a spus că regele Carol ar fi gonit nebunește cu un automobil cu escortă de la București spre Tohani, unde s-a desfășurat ceremonia pentru a o împiedica dar ofițerul stării civile nu s-a lăsat intimidat. În decembrie 1931, regele sub amenințare, a anulat căsătoria și l-a exclus pe fratele său din Casa Regală.
Nicolae a devenit Nicolae Brana și nu s-a despărțit de soția sa. Cei doi vor trăi în exil până la moartea ei în 1963, la 55 de ani. Nicolae a mai trăit până în 1978, marcat de dispariția primei sale soții. În 1942, însă, regele Mihai I și-a repus unchiul în drepturi, acesta redevenind Nicolae de Hohenzollern. O vreme , unii exilați de la Madrid, dezavuând persoana regelui Mihai care abdicase în 1947, s-au gândit să formeze un nucleu al exilului în jurul fostului regent Nicolae.