Regenerabilele românești, în vizorul unui gigant japonez. Unde va fi plasată unitatea de producție

Regenerabile românești. Sursa foto: Pixabay

Regenerabilele sunt pe un trend ascendent în ultimii ani. Factorul determinant pentru acest trend fiind cercetarea și dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii cu scopul de a proteja mediul.

Regenerabilele românești, în vizorul unui gigant japonez. Unde va fi plasată unitatea de producție

Industria românească a producției de energie din surse regenerabile a atras un investitor important din Japonia. Un vehicul juridic local controlat de aceasta din urmă a demarat un proiect de parc eolian în Vaslui.

Unitatea de producție de energie din vânt ar urma să fie amplasată în județul Vaslui. Acesta ca avea o putere instalată de peste 48 MW. Data estimată de punere în funcțiune este finalul anului 2026.

Este vorba despre un parc format din generatoare eoliene a câte 240 de metri fiecare, care ar putea asigura integral energia necesară populaţiei dintr-un oraş precum Capitala.

Regenerabilele românești. Sursa foto: Pixabay

Este vorba de compania Elawan Energy

Dezvoltatorul parcului este controlat indirect, prin subsidiara spaniolă Elawan Energy, de către conglomeratul japonez listat la bursă Orix Group, înființat în 1964. Compania, cu venituri totale reprezentând echivalentul a aproape 17 miliarde euro în ultimul an fiscal, activează în principal în sectorul serviciilor financiare (creditare, leasing, asigurări, brokeraj pe piața de capital etc), precum și în imobiliare, infrastructură și asset management.

Orix a preluat în 2021 dezvoltatorul de proiecte de producție de energie regenerabilă Elawan Energy, înregistrat în Spania, dar activ în 14 țări din întreaga lume și cu centrale operaționale de aproape 1.300 MW la acel moment, plus proiecte în construcție sau dezvoltare însumând alți 7.800 MW.

Regenerabilele românești. Sursa foto: Pixabay

Regenerabilele românești, în plină dezvoltare

Proiectul „Parc eolian Hoceni - Dimitrie Cantemir”, care urmează să fie amplasat în extravilanul comunelor Hoceni şi Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui a primit Acordul de mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Planurile prevăd construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, având o putere de 6.6 MW fiecare, înălţimea turnului de maximum 155 de metri, diametrul rotorului de 170 de metri şi înălţimea maximă a construcţiei, de 240 de metri. Puterea totală a parcului eolian este de 6.6 MW/oră x 31 de turbine, adică 204.6 MW/oră, informează profit.ro.