Vedeta "Realităţii Ilustrate" din 11 august 1928 era micul Mihai, pe atunci în vârstă de 7 ani şi Principe Moştenitor. Se juca fericit la Mamaia, iar... un paparazzo (şi pe atunci era aşa ceva…) l-a urmărit cu atenţie.
Relatarea este deosebită, chiar încărcată de metafore: "M. Sa Regele Mihai a petrecut câteva săptămâni la Constanţa. Fotografiile noastre luate special de la Mamaia, înfăţişează pe micul rege distrându-se la plajă călare pe o zebră de apă".
"Un colaborator al ziarului Dacia l-a urmărit pe micul suveran. L-a văzut dimineaţa, când nisipul marii pare de argint, l-a văzut după-amiaza, când plaja pare stropită cu aur"...
"Singur, în costumul obişnuit al băilor"
De fapt, mai multe pagini din acel număr special al "Realităţii Ilustrate" sunt dedicate vacanţei, în general. "Sunt mai numeroase fotografiile la mare, pentru că se fotografiază oamenii, nu marea. Frumuseţile muntelui nu sunt accesibile oricui şi apoi, pe câtă vreme marea poate fi decor pentru oameni… La plajă, la Mamaia, oricine poate admira în voe siluetele adorabile ale vilegiaturistelor, în costum de bae", scriau redactorii revistei.
După abordarea vacanţei oamenilor obişnuiţi, revista abordează, cu multe metafore, vacanţa micului rege: "Şi vara aceasta, ca şi în anii trecuţi, Regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia. O deosebire: micul suveran este şcolar. S-ar putea spune: o vacanţă şcolară. Un an întreg de învăţătură, de buchisire a slovelor! Pe plajă, la Mamaia, Regele Mihai a uitat totul. Şi greutăţile Domniei şi neplăcerile studiului. Un colaborator al ziarului Dacia l-a urmărit pe micul suveran. L-a văzut dimineaţa, când nisipul marii pare de argint, l-a văzut după-amiaza, când plaja pare stropită cu aur. Viaţa sa este acomodată după cea a semenilor săi, iar preocupările sale precoce dovedesc o inteligenţă cu adevărat regească. În definitiv, blânzii săi educatori au fost bine aleşi, spre a-l întări pe toate căile, pentru înalta misiune ce-l aşteaptă. În bătaia vântului şi a valurilor spumoase ce ating în treacăt deodată atât ţărmul fin, cât şi pe regele acestei ţări, se joacă graţios pe întinsul nisip al Mamaiei. Singur, în costumul obişnuit al băilor, tras pe un corp înroşit până la negru de binefăcătoarele raze ale soarelui, micul monarh sapă din zori şi până în amurg, cu lopăţica-i de tinichea, în dunele nisipoase ce-i înconjoară corpul regesc".
Sporturile şi jocurile inteligente
"Realitatea Ilustrată" continuă relatarea pe acelaşi ton: "Alături de dânsul, cu grebla în mână îşi nivelează un loc blondul Filip, micul principe al Greciei, văr al suveranului. Dar a sosit şi ora băii, când cu gleznele înconjurate de apa sărată a mării, ei îşi răcoresc corpurile dogorâte, trecând apoi la masă. Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se dezvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile inteligente. Să-l vedeţi pe Mihai I, călărind un superb ponney şi parcurgând ţărmul între apă şi uscat, în amurg. Apropierea militarilor îl încântă. Exerciţiile studenţeşti (ale elevilor Oficiului naţional de educaţie fizică) îl preocupă îndeosebi. L-am văzut în mijlocul cercetaşilor, modest îmbrăcat, ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dok, cu picioruşele prinse în sandale. (…) Între valurile jucăuşe, regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia, care îi este atât de dragă".
Citiţi şi:
- Regele Mihai I, la 90 de ani. Cele mai controversate momente ale vieţii